Publicado 29/09/2022 13:32

Excontractats en Divalterra com a alta direcció neguen donacions a partits: "Ni les van demanar ni les vaig fer"

Acusats en el juí Alqueria
Jorge Gil - Europa Press

   VALÈNCIA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Algunes de les persones que van obtindre un contracte d'alta direcció en l'extinta Divalterra han negat que estigueren afiliats a algun partit polític o haver fet donacions: "Ni me les van demanar ni les vaig fer tampoc".

   Així s'ha pronunciat Manuel Carot, un dels set acusats d'haver sigut contractat de manera irregular en Divalterra, en el juí que se segueix a l'Audiència de València pel cas Alqueria per contractacions d'alt directius pressuntament per a afavorir el PSPV i Compromís.

   Carot, qui igual que els seus companys de banqueta únicament ha volgut respondre les preguntes formulades per les defenses, ha explicat que uns antics companys d'Imelsa --va estar ocupant un lloc de brigadista en el Consorci-- li van comentar que anava a haver-hi un procés selectiu en Divalterra.

   Així, ha indicat que es va informar dels llocs, va aconseguir el telèfon del gerent de l'empresa pública, José Ramón Tíller, li va telefonar i ell li va demanar el seu currículum. Prèviament ja li havia remès per correu la seua experiència i formació acadèmica.

   Després d'açò, va fer dos entrevistes amb Tíller. En la primera d'elles van intercanviar idees sobre un projecte de vies verdes i, en la segona, li va lliurar una ampliació del seu currículum per un curs que no havia inclòs. En eixe moment Tíller li va comentar que hi havia més gent que optava al lloc.

   Passat un temps li van tornar a telefonar per a indicar-li que l'havien seleccionat i va ser citat per a firmar el contracte. El va llegir però, segons ha matisat, no va participar en la seua redacció. Sobre el seu contingut ha dit que no se li va explicar que es tractava d'un contracte d'alta direcció ni els requisits. Va llegir que posava "alguna cosa" d'un article 12 però "no sabia que era això". "Ni se'm va arribar a ocórrer que allò podia ser una cosa errònia. Ni idea", ha subratllat.

   Preguntat per si se li va demanar com a requisit per a ocupar el lloc fer donacions a algun partit polític, l'acusat, que es va encarregar de l'àrea de zones verdes, ha contestat que "no". "Ni les vaig fer tampoc", ha postil·lat.

   Un altre dels acusats, Miguel Ángel Ferri, amb formació en gestió ambiental i direcció d'equips, ha explicat que es va assabentar de les places en Imelsa "pel boca-orella". Així, va decidir remetre el seu currículum i "un temps després" el van telefonar des de l'empresa pública per a una entrevista.

   "Em vaig personar allí el dia que em van dir i vaig haver d'esperar perquè estaven entrevistant una altra gent. Em vaig entrevistar després amb el gerent, que es va interessar pel meu currículum, la meua formació i la meua experiència en el sector forestal", ha exposat.

   L'avisaren per a una altra entrevista "molt més concreta", en la qual van parlar sobre diferents projectes i li van preguntar si seguia interessat en el lloc. Ha indicat que s'ho va pensar atès que acabava d'acceptar un lloc a Ontinyent però finalment va acceptar.

   Així, al novembre de 2015 va firmar el contracte i va abandonar l'empresa pública de manera voluntària al desembre de 2017. Interpel·lat per si entenia el que s'exposava en el contracte, ha respost que va observar les funcions directives i el gerent li va comentar que es tractava d'un lloc d'alt directiu i que estava vinculat a la confiança.

   Ha ressaltat, a preguntes del seu lletrat, que ni ha militat ni milita en cap partit polític i ha defès que l'àrea en el qual treballava no va ser creada 'ad hoc' i que després de deixar el seu càrrec, el va substituir Víctor Jiménez, un altre acusat. Ha indicat que feien molts projectes i que hi havia diferents treballadors.

   Precisament Jiménez, en el seu torn de paraula, ha exposat que va entrar en Divalterra en 2018 i prèviament a ocupar el seu lloc va mantindre diverses reunions amb Ferri per a conéixer els treballs que estaven en marxa: "Era un àrea amb molt de contingut i sempre vaig tindre la sensació de que s'havia fet molt bon treball", ha asseverat.

SENSE ADVERTIMENTS

   L'acusat ha indicat que ningú li va advertir en eixe moment de cap il·legalitat: "En cap moment ningú m'adverteix de res del que ens ha portat ací a declarar aquest matí". Així que va firmar el contracte en el consell d'administració. El contracte li l'havien reenviat per correu i no es podia modificar gens excepte les dades personal. "La resta estava decidit per recursos humans. Jo no podia modificar-lo", ha assenyalat.

   Sobre les contractacions d'alta direcció de 2015 qüestionades per la Fiscalia, l'acusat ha manifestat que no va tindre res a veure. "En eixe moment era regidor d'Hisenda a Rocafort i el meu treball en eixe municipi era molt absorbent. No tenia cap vinculació, de manera directa o indirecta, amb Divalterra i no tinc res a veure amb les contractacions de 2015", ha insistit. "No comprenc molt bé què és el que ha passat i no sé que faig declarant davant vostés", ha conclòs.

   Per la seua banda, l'últim dels acusats, Salvador Femenia, amb experiència en forestals i carreteres, ha assenyalat que va aportar el seu currículum i li van telefonar per a diverses entrevistes en Divalterra. Després el van seleccionar i va firmar el contracte. "I l'endemà al treball", ha subratllat.

   Sobre el contracte, ha manifestat: "Et veus davant d'un contracte de Divalterra i aleshores el firmes i a treballar amb la il·lusió de tot el món. No el lliges. Sabia que era d'alta direcció i la remuneració anual. Després, a treballar", ha asseverat.

   L'acusat, que ha negat haver format part del consell d'administració d'Imelsa o Divalterra, ha assenyalat que al juny de 2017 va deixar el càrrec de forma voluntària sense indemnització i ha dit que es va assabentar que els contractes podien tindre una deficiència legal al febrer o març de 2018. "Ací em vaig assabentar de l'embolic", ha postil·lat.