Publicado 18/10/2021 15:11CET

Expertes adverteixen d'una "considerable incertesa" sobre el virus de la grip enguany

Archivo - Arxiu- Virus de la grip.
CDC, 2020 - Archivo

   MADRID, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

   Amparo Larrauri, investigadora del CIBERESP en el Centre Nacional d'Epidemiologia-ISCIII, i Katarina Prosenc, del Laboratori de Virologia i Salut Pública d'Eslovènia, han advertit de "una considerable incertesa sobre el comportament del virus de la grip en la pròxima temporada 2021/22".

    En un article publicat en la revista científica 'Eurosurveillance', aquestes expertes expliquen que que, d'una banda, el virus de la grip "podria no haver evolucionat antigénicamente, per la qual cosa podria ser reconegut pel sistema immunitari de les persones".

   "D'altra banda, un major nombre de persones podria infectar-se o experimentar una grip més greu al no haver estat exposades al virus en la temporada anterior", afigen sobre aquest tema.

   A l'hemisferi nord, l'activitat anual de la grip estacional sol provocar una elevada càrrega de malaltia durant els mesos d'hivern. No obstant açò, des de març de 2020, el virus ha estat circulant a nivells baixos sense precedents.

   A més, coincidint amb l'inici de la temporada europea de vigilància de la grip 2021/2022, diversos governs ja han alçat o estan suavitzant les restriccions contra la COVID-19 i amb açò les societats comencen a obrir-se de nou, la qual cosa podria provocar una cocirculació de la grip amb els virus del SARS-CoV-2.

   En aquest context, Larrauri i Prosenc destaquen que "la vacunació antigripal i el reforç d'una vigilància integrada dels virus de la grip i del SARS-CoV-2 són elements crítics per a preparar-se per a un possible ressorgiment de la grip en la temporada 2021/22".

   D'altra banda, un article liderat per Cornelia Adlhoch, del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seues sigles en anglés), ofereix un panorama epidemiològic i virològic de la temporada de grip 2019/2020 i dels virus gripals dominants que van circular en eixe moment.

   L'article destaca que la reducció de la notificació en tota la regió europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS9 va coincidir amb l'inici de la circulació generalitzada del SARS-CoV-2. Els autors plantegen la hipòtesi que la pandèmia de COVID-19 va contribuir a avançar el final de la temporada de grip 2019/2020.

   Estudiant retrospectivament les dades de vigilància de Dinamarca durant tres temporades abans i dos temporades després de l'àmplia introducció de les proves moleculars en el punt d'atenció, un altre estudi demostra com aquests test poden integrar-se amb èxit en la vigilància regular de la grip. Els autors van constatar un augment de les mostres analitzades, mentre que el percentatge de resultats positius en general es va mantindre igual abans i després de la introducció d'aquestes proves.

   A més, s'estima l'eficàcia de la vacuna contra la grip en la població d'edat avançada utilitzant dades de registres poblacionals finlandesos. Controlant els possibles factors de confusió, mostren que la vacunació contra la grip estacional redueix el risc de grip greu en les persones de 65 anys o més. Els autors informen que en huit temporades consecutives, la vacunació va reduir el risc de malaltia gripal greu en els vacunats entre un 16 i un 48 per cent.

colaboracio