Experts proposen un pla de finançament plurianual per a les universitats públiques amb un horitzó de 10 anys

Archivo - Arxiu - Campus de la UPV
UPV - Archivo
Publicado: martes, 13 abril 2021 14:17

   VALNCIA, 13 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La taula d'experts que assessora a la Generalitat sobre el finanament de les universitats públiques valencianes ha proposat que aquest pla siga plurianual i sostenible, amb un horitzó de deu anys, i que promoga l'excellncia i la competitivitat internacional, tot a per a implementar-se en el curs 2022-2023.

   Així consta en el document que han elaborat i en el qual treballa un equip tcnic per a presentar un esborrany aquest estiu, centrat en tres eixos: docncia de qualitat, investigació d'excellncia i transferncia del coneixement, amb especial atenció a l'empleabilitat.

   Les recomanacions de la taula hauran de plasmar-se en l'esborrany que rebran totes les parts per a arribar a un consens. "Sempre hem defs un pla de finanament plurianual, per objectius i consensuat, i seguim apostant per a", subratlla la consellera d'Universitats, Carolina Pascual, destacant la importncia de l'estabilitat i sostenibilitat en el finanament perqu les universitats valencianes puguen créixer i consolidar la seua projecció internacional.

   Per als experts, el finanament ha d'assenyalar necessriament quin model d'universitat es proposa per al futur, incentivant els aspectes que es consideren més rellevants i que giren entorn dels tres eixos. També incideixen que és necessari un model de finanament amb un horitzó no inferior a una dcada perqu les universitats puguen planificar-se amb un marge prou ampli per a dotar de seguretat, estabilitat i sostenibilitat al sistema.

   La docncia de qualitat, al seu juí, ha de posar un dels focus d'atenció en una alta inserció laboral, d'acord amb la formació dels egressats, com un "indicador important". Per a a, proposen explorar el tipus d'informació que tenen les universitats sobre inserció laboral i qual seria necessari obtindre per a poder prendre mesures que milloren l'empleabilitat.

   En matria d'investigació, a més de la producció científica mesura amb índexs d'excellncia, ressalten la importncia de la captació de recursos tant econmics com a humans en convocatries competitives i la inserció laboral competitiva dels doctorands, com la figura dels doctorands industrials.

   La transferncia del coneixement és el tercer eix del pla, amb mesures per a potenciar la capacitat innovadora dels equips investigadors i indicadors com el nombre de patents registrades i llicenciades en l'Oficina Espanyola de Patents i Marques. També advoquen per incentivar la captació d'ingressos derivats de projectes de transferncia o treballs d'investigació i desenvolupament tecnolgic, contractats per agents públics i privats.

   Aquesta taula d'experts de prestigi es va constituir al febrer de 2020 a Alacant, quan a va comenar a treballar en els fonaments d'un nou pla de finanament. El virus va retardar els treballs, que es van reprendre de forma telemtica i se celebraven amb una periodicitat setmanal. Després d'elevar les conclusions, l'equip tcnic treballa a adaptar les propostes per a plasmar-les en l'esborrany i difondre-ho a partir d'estiu, amb la finalitat de consensuar-ho.

   Entre els seus membres, compta amb Antonio Cabrales, catedrtic d'Economia en l'University College London; Francisco Toledo, exrector de la UJI i president de Ports de l'Estat; José Antonio Pérez, exgerent de la UPV i alt comissionat per al finanament de la Comunitat; Juana Gallar, catedrtica de Fisiologia de la UMH, i M Dolores Furió Ortega com a professora d'Economia Financera de la UV.

   També componen la taula Javier Andrés, catedrtic d'Anlisi Econmica de la UV; Jordi Caballé, catedrtic d'Economia de la UAB, i José Marín com a catedrtic d'Economia Financera de la Carlos III, tots assessors de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF).

   Aquest grup inclou la secretria autonmica d'Universitats, Carmen Bevi, i els directors generals d'Universitats, Pilar Ezpeleta; Pressupostos, Eva Martínez, i Finanament Autonmic, Juan Salvador Pérez Ballester.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià