La Filmoteca de València presenta la revista 'Cabiria', amb un informe sobre Berlanga

L'IVC acull en la Filmoteca la presentació de la revista 'Cabiria' amb un informe sobre Berlanga
GVA
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 11:32

   VALÈNCIA, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   La Filmoteca de València acollirà aquest dijous, 1 de desembre, a les 20.00 hores, la presentació del número 16 de la revista 'Cabiria. Cuadernos Turolenses de Cine', que inclou un dossier dedicat a Luis G. Berlanga, a més d'un article de la novel·lista Pilar Pedraza sobre un altre cineasta valencià, Ángel García del Val.

   La presentació serà a càrrec de Gonzalo Montón Muñoz, director de la revista, i d'Áurea Ortiz, tècnica de programació de la Filmoteca i autora d'un dels articles del nombre, que tracta sobre la influència del cinema de Berlanga en cineastes espanyols posteriors.

   El cineasta Rafael Maluenda també col·labora en aquest homenatge al mestre valencià amb un article en el qual aborda el procés de producció i rodatge de 'Berlanga!!', el documental que va dirigir i va escriure en 2021, amb motiu de la celebració del centenari del naixement a València de Luis García Berlanga.

   L'acte es tancarà amb la projecció, en sessió única, de 'Los jueves, milagro' (1957), de Luis García Berlanga, informa l'Institut Valencià de Cultura en un comunicat.

   Inspirant-se en la suposada aparició de la Verge a Les Coves de Vinromà (Castelló), Berlanga va dirigir aquesta pel·lícula rodada en Alhama de Aragón i Bubierca (Saragossa) i protagonitzada pel nord-americà Richard Basehart.

   En aquesta coproducció hispanoitaliana destaca la presència de José Isbert al costat d'altres actors molt presents en el cinema de Berlanga com Alberto Romea, Juan Calvo, José Luis López Vázquez, Félix Fernández o Manuel Alexandre.

CENSURA

   La pel·lícula és una sàtira sobre les aparicions miraculoses que va tindre problemes amb la censura religiosa i que va ser objecte de nombrosos talls i modificacions en el seu guió original per part d'un censor eclesiàstic.

   La història transcorre en el balneari del poble de Fuentecilla, al que ja no acudeix cap visitant. Per a alçar el negoci, els amos inventen que San Dimas s'ha aparegut en el seu establiment, per la qual cosa el lloc torna a omplir-se de clients.

   Sobre la pel·lícula, Berlanga recordava: "Jo sempre deia que la primera meitat de 'Los jueves, milagro' era la meua millor realització, on havia harmonitzat millor el text amb la imatge i on m'hi havia oposat més còmode rodant. Ara, en tornar a veure-la, he confirmat que és una de les meues pel·lícules amb major fluïdesa narrativa, però també estic convençut que les imposicions de censura van arruïnar el final de la pel·lícula".

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià