Fiscalia demana anul·lar les citacions de periodistes que van informar sobre els CDR

Publicado 22/11/2019 18:04:34CET
Un dels CDR detinguts en l'Operació Judes declara a l'Audiència Nacional.
SUMARIO OPERACIÓN JUDAS

MADRID, 22 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Provincial de Madrid ha recorregut la interlocutòria per la qual el titular del Jutjat d'Instrucció número 41 de la capital cita per al proper dia 29 en qualitat d'investigats en un delicte de revelació de secrets a periodistes de huit mitjans de comunicació --El Mundo, El País, ABC, El Confidencial, La Vanguardia, El Español, la Cadena Ser i RTVE-- per publicar informacions sobre el sumari dels membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts i empresonats per terrorisme per orde de l'Audiència Nacional.

Considera que "sense ser responsables de la infracció penal que és objecte de la instrucció de la causa present, no caldria dirigir el procediment contra els mateixos en qualitat d'investigats" i les citacions haurien de ser anul·lades.

En el moment d'aquestes revelacions, d'evident interès públic i al·lusives a les ordes d'empresonament dels CDR investigats per terrorisme, el sumari que instrueix el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón es trobava sota secret.

La investigació als periodistes té el seu origen en una petició duta a terme per les defenses dels CDR investigats que el passat 4 d'octubre va rebre l'aval de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que va instar al fet que un jutjat de Madrid i no l'Audiència --per qüestió de competència-- indagara una revelació de secrets per la filtració a la premsa del contingut de les ordes d'empresonament.

El jutjat de García Castellón, el Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, va rebre les denúncies de les defenses dels CDR en les quals aquests exposaven que, malgrat que el procediment havia sigut declarat secret, apareixien en els mitjans de comunicació detalls de la manera en què s'havia desenvolupat l'operatiu policial i filtracions de les diligències sumarials, consistents principalment en extractes de les declaracions dels investigats i contingut de les intervencions telefòniques, així com actuacions dictades pel Jutjat, fets que consideraven que podrien ser constitutius tant d'un delicte de revelació de secrets, com d'un delicte contra l'Administració de Justícia.

Van sol·licitar per això la incoació de la peça separada, que està encaminada a esbrinar l'autoria de les filtracions denunciades. El jutge, amb el vistiplau del fiscal, va acordar el desglossament dels referits escrits i la remissió al Jutjat Degà de Madrid, per si els fets pogueren constituir un delicte.

El coneixement de la causa va correspondre per repartiment al Jutjat d'Instrucció 41 de Madrid que va acordar la incoació de diligències prèvies.

La Fiscalia recorda que en aquesta resolució es recull "únicament" que les actuacions es van iniciar en virtut de denúncia del Jutjat Central d'Instrucció 6 "per un possible delicte de revelació de secrets per funcionari", sense especificar els articles concrets del Codi Penal que considera infringits i en el fonament de dret tercer on es dirigeix el procediment contra Cadena Ser, El País, ABC, El Confidencial Digital SL, El Mundo, La Vanguardia, El Español i RTVE, "sense exposar els motius pels quals considera presumptes autors dels fets als mitjans de comunicació contra els quals dirigeix la causa".

Contador
colaboracio