La Fiscalia demana 5 anys de presó per a Xabi Alonso per defraudar a Hisenda 2 milions d'euros

Xabi Alonso
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 18/1/2019 11:32:32CET

MADRID, 18 Ene. (EUROPA PRESS) -

La secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia de Madrid ha sol·licitat cinc anys de presó per a l'exfutbolista del Reial Madrid i de la selecció espanyola Xabi Alonso per la comissió de tres delictes contra la Hisenda Pública durant els exercicis fiscals de 2010, 2011 i 2012.

L'entrenador espanyol serà jutjat dimarts que ve en l'Audiència Provincial de Madrid, el mateix dia que acudirà el jugador portugués Cristiano Ronaldo.

El representant del Ministeri Públic reclama la mateixa pena per a l'assessor fiscal Ivan Zaldúa Azcuenaga i per a l'administrador de la societat Kardazli Comercio Servicios de Consultoria e Investimentos LDA.Ignasi Maestre Casanova.

A cadascun d'ells, a més, els exigeix el pagament d'una multa de 4 milions d'euros i en concepte de responsabilitat civil els demana l'abonament de forma conjunta i solidària de 2.032.845 euros a l'Agència Tributària, açò és, la quantitat total del perjuí econòmic que va provocar a l'Administració Tributària, més els interessos generats.

"APARENT" CESSIÓ DE DRETS D'IMATGE

L'escrit de la Fiscalia assenyala que a mitjan 2009 els tres acusats es van posar d'acord per a articular una "aparent" cessió de l'explotació dels drets d'imatge de l'exfutbolista "amb la intenció que el mateix obtinguera un benefici fiscal il·lícit".

Així, el 9 d'agost d'eixe mateix any Alonso, assessorat de forma "efectiva" per Zaldúa, va subscriure un contracte pel qual simulava la cessió de l'explotació dels seus drets d'imatge a la societat Kardzali situada a Madeira i l'administrador de la qual era Maestre.

Aquesta mercantil, en la qual Maestre ocupava també des del 16 d'abril el càrrec de gerent, pertanyia a una societat resident a Panamà de la qual Alonso era el titular del cent per cent de les participacions socials des del 16 de desembre de 2009.

Per a la Fiscalia l'"aparent" cessió dels drets d'imatge es va realitzar quan l'exfutbolista gaudia de la seua condició de "no resident" a Espanya, "si bé va mantindre aquesta estructura formal" durant els anys següents i, "almenys fins el 2012", tenint durant eixe temps la condició de resident fiscal espanyol.

Entre 2009 i 2012 Alonso, segons la Fiscalia, va explotar la seua imatge a diferents empreses que el contractaven amb l'ajuda dels altres dos acusats sense fer "ús real" de la societat que es trobava a Madeira "convertint aquesta entitat en un mer instrument formal d'ingressos i pagaments que no va desenvolupar funció alguna en l'explotació de la imatge de l'acusat".

D'aquesta manera Kardazli Comercio Servicios de Consultoría e Investimentos LDA va percebre entre els exercicis 2010-2012 un rendiment d'activitats econòmiques "aparentment" derivat de l'explotació dels drets d'imatge d'Alonso de 2.083.400 euros que van haver d'integrar-se en la base imposable de l'IRPF dels exercicis corresponents. Açò va suposar un perjuí a l'Administració Tributària de 2.032.845 euros.

colaboracio