La Fiscalia demana que s'arxive la causa oberta a Dani Mateo per sonar-se el nas amb la bandera d'Espanya en un gag

El cmic i presentador Dani Mateo declara com investigat per sonar-se el nas
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 16 enero 2019 10:37

MADRID, 16 Ene. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Provincial de Madrid ha rems un escrit al titular del Jutjat d'Instrucció número 47 de Madrid en el qual sollicita el sobresement i l'arxivament de les actuacions obertes contra el cmic Daniel Mateo Patau, conegut com Dani Mateo, investigat per sonar-se el nas amb la bandera d'Espanya en un gag d'un programa de La Sexta.

En concret, est investigat arran de la denúncia interposada per l'organització sindical Alternativa Sindical de Policia després de l'aparició del presentador de televisió en un programa ems en "horari de mxima audincia" en el qual mentre llegia el prospecte d'un medicament antigripal, esternudava i se sonava el nas amb la bandera d'Espanya, han informat des de Fiscalia.

La Fiscalia sosté que l'acte que es retrau a Mateo, "que no va ser acompanyat de conducta violenta alguna ni d'altres expressions o gestos vexatoris o insultants ni d'altres comentaris d'exaltació, justificació o promoció del menyspreu" pot emmarcar-se en l'mbit de la posada en escena "desafiadora" o "crítica" de les quals s'utilitzen "cada vegada més" per a cridar l'atenció en els mitjans de comunicació, per en cap cas va més enll d'un recurs a una "certa dosi" de provocació "permesa per a la transmissió d'un missatge crític des de la perspectiva de la llibertat d'expressió".

En el seu escrit rems al jutge el representant del Ministeri Públic precisa que no ha quedat degudament acreditada la concurrncia d'elements subjectius o dolosos que exigeix el tipus penal d'ultratge ni els requisits que porten a estimar la comissió d'un delicte d'incitació a l'odi.

Així, la Fiscalia conclou que "ni pel context, ni pel contingut, ni per les circumstncies, ni per les finalitats perseguides, es descobreix en el fet executat un propsit ofensiu o de menyspreu a la bandera que permeta sostindre que ens trobem davant un delicte d'ultratge".

EMMARCAR-SE EN L'HUMOR SATÍRIC

És més, explica que resulta necessari contextualitzar l'acció que "necessriament" ha d'emmarcar-se en el que és un esquetx "protagonitzat per un humorista, dins d'un programa de televisió d'humor satíric entorn de notícies d'actualitat".

La Fiscalia també recorda que per a imputar un delicte "amb característiques similars" als de la injúria la llei exigeix un dol característic consistent en un "propsit inequívoc" de menysprear i ultrajar la bandera "que en el present cas no es dóna".

I a "malgrat reconéixer i destacar que la conducta desplegada per l'investigat va produir una justificada perplexitat i indignació en gran part de la societat".

En qualsevol cas, com insisteix la Fiscalia, aquest tipus d'accions només poden "admetre's sota el prisma de llibertat d'expressió", segons arreplega la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans, i que "val no solament per a les informacions o idees acollides favorablement o que es consideren inofensives o resulten indiferents, sinó també per a aquelles que xoquen, inquieten, importunen o generen commoció i preocupació, tals són les exigncies del pluralisme, la tolerncia i l'esperit d'obertura, sense les quals no existeix una societat democrtica".

"La crítica malsonant, la manifestació políticament incorrecta, els gestos o actes desabridos, de mal gust o d'impactant exageració no queden expulsats del camp legítim de la llibertat d'expressió", afig.

Pels mateixos arguments la Fiscalia es conclou que tampoc va haver-hi incitació a l'odi posat que l'investigat, "amb la seua conducta en la qual s'exclou l'nim subjectiu agressiu", no va incitar a la comissió de delictes ni a la violncia posat que amb les seues manifestacions "hilarants" no perseguia la violncia ni la venjana ni tan sols "puntualment".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià