Fiscalia no recorrerà la decisió del jutge del Suprem de no enviar a presó incondicional a Forcadell

Publicado 10/11/2017 18:57:26CET

Veu raonables els arguments del jutge i considera que les cautelars imposades per este magistrat no contradiuen l'Audiència Nacional

MADRID, 10 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia no recorrerà la decisió del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, de no enviar a presó incondicional a la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, i a alguns dels exmembres de la Mesa, tal com va sol·licitar este dijous el Ministeri Públic.

La Fiscalia veu raonables els arguments aportats pel jutge del Suprem a la seua interlocutòria a la qual va explicar que ha tingut en compte el que van declarar els querellats durant les compareixences d'este dijous, i és que "han assumit la intervenció derivada de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució". És més, ressalta que "o bé renuncien a l'activitat política futura o, els que desitgen seguir exercint-la, ho faran renunciant a qualsevol actuació fora del marc constitucional".

En un comunicat oficial, la Fiscalia General de l'Estat subratlla este aspecte i explica que en esta resolució raonada del jutge "admet amb una rigorosa i extensa fonamentació" el plantejament que va exposar el Ministeri Públic en la querella presentada el 30 d'octubre contra Forcadell i cinc exmembres de la Mesa del Parlament. "La causa seguirà tramitant-se" per investigar els presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics, ha apuntat.

Afegeix que encara que el jutge Llarena no va accedir a la totalitat de les mesures cautelars plantejades per la Fiscalia, reconeixen que s'ha acordat per als querellats "mesures tendents per evitar el risc de fugida", com a fiances, retirada del passaport, la prohibició d'eixir del territori espanyol i compareixences periòdiques.

Així mateix, recorda que el magistrat ha tingut en compte que els sis investigats s'han presentat sempre que han sigut citats, a diferència d'altres encausats "que es troben actualment escapolits", en al·lusió a l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i quatre exconsellers van plantar a la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, el passat 2 de novembre.

DECLARACIONS QUE "PODEN SER ENGANYOSES"

Encara així, el departament que dirigeix José Manuel Maza assenyala que "especialment té en compte la Fiscalia en la seua decisió de no recórrer", que el jutge adverteix que les cautelars imposades es poden veure modificades si s'"evidenciara una tornada a l'actuació il·legal que s'investiga", ja que no se li escapa que les seues afirmacions "poden ser enganyoses".

El magistrat instructor va prendre declaració este dijous, durant set hores, a Forcadell i a cinc exmembres de la Mesa: Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics pels fets relacionats amb el debat en la cambra parlamentària i la proclamació de la independència de Catalunya el passat 27 d'octubre.

Després d'escoltar els sis investigats, que en l'ús del torn de l'última paraula alguns, com la presidenta del Parlament, van renunciar a la unilateralitat amb la qual es va declarar la independència de Catalunya, els fiscals van sol·licitar presó incondicional per a Forcadell, Corominas, Guinó i Simó; mentre que va demanar el seu ingrés en presó eludible sota fiança i llibertat amb compareixences periòdiques per a Nuet.

Finalment, el jutge Llarena va acordar presó eludible sota fiança de 150.000 euros per a Foradell, que este divendres ja ha abonat el tresorer de l'ANC, per la qual cosa abandonarà la presó d'Alcalá Meco en la qual ha passat la nit; llibertat sota fiança de 25.000 euros, a pagar en un termini d'una setmana, per a Corominas, Guinó, Simó i Barrufet; i, finalment, llibertat provisional per a Nuet.

El magistrat ha imposat mesures cautelars per tots ells --menys per a Nuet-- una vegada que hagen dipositat les respectives fiances. Tindran prohibit eixir del territori nacional, se'ls ha retirat el passaport i tindran compareixences setmanals en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o en un jutjat.

EL SUPREM NO DESLEGITIMA LAMELA

La Fiscalia destaca que estes mesures cautelars no "contradiuen, afecten o deslegitimen" les acordades per la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, que va enviar huit exconsellers catalans, entre ells l'ex vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, a presó incondicional pels fets relacionat amb la declaració d'independència.

Per a l'instructor del Tribunal Suprem, Forcadell ha tingut una "actuació principal" en el procés independentista pel "lideratge" que ha exercit en "cadascuna" de les fases, la qual cosa "aporta a les seues iniciatives una transcendència social, administrativa i institucional" que no pot atribuir-se a la resta d'imputats en la causa.

A la seua interlocutòria conclou que tant Forcadell com els seus companys de la Mesa, amb el seu vot favorable, "van possibilitar el debat i l'aprovació de les diferents resolucions en les quals va descansar el procés per a la declaració d'independència". Afegeix que, a més, "van possibilitar també les lleis inconstitucionals amb les quals es va donar cobertura" a la seua actuació.

En tots estos supòsits, els querellats van imposar la seua voluntat sobre el vot minoritari de la resta d'integrants de la Mesa, els quals es van mostrar favorables a la paralització de l'actuació legislativa, tal com els havia estat exigit pel Tribunal Constitucional.

D'esta valoració general, el magistrat del Suprem exclou Nuet, que no només ha relatat a la seua declaració que la seua intenció va ser la d'afavorir el debat de la independència, però mai com una declaració unilateral, sinó sempre dins del marc constitucional.

colaboracio