La Fiscalia s'oposa al fet que l'organització de l'1-O es jutge amb jurat popular com demanen alguns imputats

Natalia Garriga (arxiu)
Europa Press - Archivo
Publicado 14/11/2018 10:52:26CET

MADRID, 14 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han rebutjat que la causa que investiga el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona sobre l'organització del referèndum independentista de l'1 d'octubre es jutge amb un jurat popular, tal com han sol·licitat alguns dels imputats en aquest procediment.

Tal com han explicat a Europa Press fonts jurídiques, diversos investigats van sol·licitar al recentment traspassat jutge instructor Juan Antonio Ramírez Sunyer que la investigació es tractara com un procediment per jurat en contemplar un dels delictes previstos en la llei, el de malversació de cabals públics.

Els imputats que ho han reclamat, com David Palanques, del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI); Natalia Garriga, directora de Serveis de la Vicepresidència de la Generalitat; Pablo Raventós, exdirector d'Unipost; Felipe Andanuche, ex-cap d'operacions d'Unipost; i Joan Manuel Gómez Sanz, cap de Riscos del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), consideren que el delicte principal pel qual se'ls investiga, la malversació, ha d'arrossegar als altres.

Aquest plantejament va ser reclamat pels imputats en el seu recurs de reforma contra una interlocutòria del jutge Ramírez Sunyer, que va rebutjar, per la qual cosa han presentat un altre recurs, aquesta vegada d'apel·lació, que ara haurà de respondre l'Audiència Provincial de Barcelona.

En els escrits de Fiscalia i d'Advocacia de l'Estat, als quals ha tingut accés Europa Press, tant un com l'altre s'oposen a un procediment per jurat en recordar que la llei orgànica que regula aquest òrgan estableix que "en cap cas podrà enjudiciar-se per connexió el delicte de prevaricació així com aquells delictes connexos l'enjudiciament dels quals puga efectuar-se per separat sense que es trenque la continència de la causa".

I a més, en tots dos escrits es remarca que el Tribunal Suprem ja va determinar que el tribunal del jurat "tampoc no coneixerà el delicte de prevaricació encara que resulte connex a un altre competència seua".

LA CAUSA NO POT DIVIDIR-SE

Atès que un dels delictes que investiga el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona "des del principi" de la causa és la possible prevaricació, el Ministeri Públic i l'Advocacia consideren que "en cap cas pot ser tramitat pel procediment del jurat".

Segons expliquen, "els indicis de l'existència d'aquest delicte es troben íntimament units amb els indicis del delicte de malversació, desobediència i de descobriment i revelació de secrets en determinats casos", de manera que hi ha una "indisolubilitat del contingut de la causa", per la qual cosa no pot dividir-se.

"El delicte de prevaricació és un delicte especial propi però es troba en una connexitat clara amb les restants conductes, les quals no podrien haver-se fet sense el marc aparentment reglat i normatiu que els proporcionava l'actuació o resolució administrativa prèvia i arbitrària", subratllen les acusacions.

colaboracio