La Fundació Franco diu que l'exhumació arribarà als tribunals si el Govern intenta fer-la per decret llei

Valle de los Caídos
COMPROMÍS - Arxiu - Archivo
Publicado 19/7/2018 13:42:01CET

MADRID, 19 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Nacional Francisco Franco ha advertit que l'exhumació del dictador arribarà als tribunals si el Govern tracta de fer-la per vies legals "no ajustades" a l'Estat de Dret, com seria, en la seua opinió, un decret llei.

"Si es conculcara l'Estat de Dret mitjançant vies legals no ajustades a ell s'impugnarà i recorrerà", ha afirmat el president de la fundació, Juan Chicharro, en una resposta enviada per correu electrònic a Europa Press.

Segons diuen, si la mesura s'aprovara mitjançant un decret llei "suposaria la fallida de l'Estat de Dret" per contravindre l'article 86 de la Constitució.

Aquest article estableix que un reial decret llei no podrà afectar l'ordenament de les institucions bàsiques de l'Estat, els drets, deures i llibertats dels ciutadans regulats en el Títol I, el règim de les Comunitats Autònomes ni el Dret electoral general.

NO TENEN PERMÍS DE LA FAMÍLIA

Segons la fundació, no hi ha "cap possibilitat d'exhumació de Franco sense conculcar el règim legal actual", d'una banda perquè "no es pot exhumar mai un cos sense permís de la família i no el tenen" i per un altre perquè on està soterrat Franco, a la basílica, "només regeix el dret canònic així reconegut pels Tractats Església Estat del 1979".

Chicharro considera que la iniciativa del Govern de Pedro Sánchez és "una desqualificació d'una part important de la història d'Espanya" i "atenta contra els sentiments profunds de milions d'espanyols".

Al seu parer, els socialistes estan governant "contra mitja Espanya", tal com ells diuen que va fer Franco, cosa que la fundació no comparteix. La situació, opina, "té difícil eixida en condicions normals".

colaboracio