La Fundació i l'Equip Olímpic de Refugiats, Premi Princesa d'Astúries dels Esports 2022

Archivo - Equip Olímpic de Refugiats del Comité Olímpic Internacional (COI) en els Jocs Olímpics de Tquio 2020.
EUROSPORTS - Archivo
Publicado: miércoles, 25 mayo 2022 12:11

   OVIEDO, 25 May. (EUROPA PRESS) -

   La Fundació i l'Equip Olímpic de Refugiats han sigut guardonats amb el Premi Princesa d'Astúries dels Esports 2022 que s'ha fallat hui dimecres a Oviedo.

   A aquest premi, quart dels huit guardons internacionals que convoca enguany la Fundació Princesa d'Astúries i que compleixen la seua XLII edició, han optat vint-i-quatre candidatures de 10 nacionalitats.

   El jurat ha estat integrat per: Abel Antón (president); Theresa Zabell (secretria); Alejandro Blanco; Vicente del Bosque; Emilio Butragueño; Miguel Carballeda; María Paz Corominas; Joaquín Folch-Rusiñol; Juan Ignacio Gallardo; Patricia García; Vicente Jiménez Navas; Santiago Nolla; Edurne Pasabán; Paloma del Río; Albert Sáez i Alberto Suárez.

   La candidatura ha sigut proposada per Juan Antonio Samaranch, vicepresident del Comité Olímpic Internacional. Ha sigut recolzada, entre uns altres, per Pau Gasol, Premi Princesa d'Astúries dels Esports 2015, i Roxana Maracineanu, exministra delegada adscrita al ministre d'Educació Nacional, Joventut i Esport de Frana.

   La Fundació Olímpica de Refugiats i l'Equip Olímpic de Refugiats, creats pel Comité Olímpic Internacional (COI) i l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) --Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional 1991-- en 2017 i 2015, respectivament, tenen com a objectiu, segons paraules de Thomas Bach, president del COI, ser "un símbol d'esperana per a tots els refugiats del món", conscienciar sobre una de les crisis més importants a les quals s'enfronta la comunitat internacional i utilitzar l'esport com a via per a l'ajuda humanitria, la cooperació i el desenvolupament de les persones afectades per conflictes a nivell internacional.

   La Fundació Olímpica de Refugiats va ser creada pel COI, en collaboració amb ACNUR, en 2017, amb el compromís de recolzar la protecció i el desenvolupament esportiu i personal d'atletes desplaats, més enll de les cites olímpiques. La Fundació treballa amb organitzacions internacionals, empreses del sector privat, organitzacions no governamentals i altres fundacions per a establir i fomentar programes de cooperació a través de l'esport.

   Protegir els joves de la violncia i l'exclusió social, fomentar l'accés a l'educació, la sanitat (amb especial atenció a la salut mental en les seues últimes iniciatives) i la prctica esportiva són, entre altres propsits, les principals línies de l'estratgia de treball dels dotze programes que la Fundació ha engegat des de la seua creació, i dels quals ja s'han beneficiat al voltant de 200.000 joves.

   Aquests projectes s'han desenvolupat en huit pasos: Colmbia, Jordnia, Kenya, Mxic, República Democrtica del Congo, Rwanda, Turquia i Uganda. Amb l'objectiu d'aconseguir el milió de jóvens beneficiats l'any 2024, continua desenvolupant programes.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià