Gema Capilla analitza a Valncia Alfons el Magnnim, "el rei valenci que va inspirar Maquiavel"

Publicado: miércoles, 6 noviembre 2019 13:31

VALNCIA, 6 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Institució Alfons el Magnnim-Centre Valenci d'Estudis i d'Investigació presenta aquest dijous 7 de novembre, a les 19.00 hores, el llibre de Gema B. Capilla 'Poder i representació en la figura d'Alfons el Magnnim' (1416-1458), sobre "el rei renaixentista valenci que va inspirar Maquiavel".

L'acte tindr lloc en l'Aula Capitular del Centre de Carme CC (carrer Museu, 2), amb la participació, juntament amb l'autora, de Rafael Narbona (catedrtic d'Histria Medieval de la Universitat de Valncia), i d'Enric Estrela (sotsdirector del Magnnim), segons han informat en un comunicat. L'entrada ser lliure i gratuta fins a completar l'aforament de la sala.

El llibre ha sigut publicat dins de la collecció 'Arxius i Documents', que estrena una nova imatge obra del dissenyador Manuel Serra, i ja es pot adquirir en les llibreries habituals i també en la botiga online www.alfonselmagnanim.net

UN REI PREOCUPAT PER LA SEUA IMATGE

Els drets successoris del Magnnim sobre el tron de Npols i la seua relació amb les elits polític-culturals italianes de l'poca, van generar en el monarca una necessria posada en escena de la seua figura política davant el panorama internacional i li van portar a projectar una imatge de si mateix dirigida cap a la legitimació, l'acte-glorificació i la construcció de memria.

En el seu llibre, Gema Capilla reconstrueix el discurs de la imatge edificat pel Magnnim a través de l'anlisi de testimoniatges materials conservats en els quals apareix representat el sobir o els seus símbols.

Des dels manuscrits de la Biblioteca dels Reis Aragonesos de Npols, els segells i les monedes, medalles, marbres, arquitectura, pintura i cermica, fins a les obres literries que li van dedicar els seus humanistes, reconstrueix la transició dels paradigmes de representació medievals als moderns, recuperats de l'Antiguitat clssica per l'Humanisme de la península itlica.

En definitiva, l'autora posa de manifest com, seguint l'exemple de Julio César i amb quasi un segle d'anticipació al Príncep de Maquiavel i a la posada en escena de l'emperador Carles V, el mestratge polític del Magnnim i els seus humanistes, Beccadelli essencialment, van donar a Europa el primer gran 'exemplum principum', un nou governant: cesari, virtuós i humanista.

Gemma Belia Capilla Aledón, nascuda a Valncia l'any 1980, és doctora internacional en Histria per la Universitat de Valncia i professora ajudant doctora acreditada per l'AVAP i l'ANECA en l'rea de Cincies i Tcniques Historiogrfiques. Ha cursat els seus estudis de llicenciatura i doctorat en la Universitat de Valncia, en l'Alma mater Studiorum-Universit di Bologna i en l'Universit degli Studi di Roma La Sapienza.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià