Generalitat i Ajuntament estudien la possibilitat d'ampliar la depuradora de Pinedo en dos parcel·les de la ZAL

Publicado 12/9/2019 16:39:56CET
GVA - Archivo

VALÈNCIA, 12 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de València, Joan Ribó, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han destacat aquest dijous que s'estudia la possibilitat de dur a terme l'ampliació de la depuradora de Pinedo no en terrenys pròxims a aquesta instal·lació sinó en dos parcel·les situades en la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del port.

Ribó i Mollà s'han pronunciat d'aquesta manera després de la reunió que ha mantingut per a abordar diferents temes. El primer edil ha comentat que aquesta opció es barreja per a contribuir a reduir les conseqüències que l'activitat de la depuradora de Pinedo i la seua futura ampliació té sobre les persones que viuen en el seu entorn i sobre els terrenys que l'envolten.

"Ens preocupa molt la situació d'aquella zona, en la qual viuen persones que no poden fer ús de terrenys que tenen allí perquè és un àrea d'ampliació de la depuradora i tampoc rehabilitar les seues cases", ha plantejat Joan Ribó. Al seu torn, ha ressaltat que s'estudia "des de fa un any la possibilitat que dos parcel·les de la ZAL, situades molt prop de la depuradora, puguen utilitzar-se com a parcel·les per a la futura ampliació".

El responsable municipal ha precisat que es tracta de sòl que no està al costat del mar, sinó prop de la Punta, "més cap al sud". "Són dos parcel·les que els tècnics diuen que serien ideals per a poder fer l'ampliació de la depuradora", ha assegurat, al mateix temps que ha comentat que així s'aconseguiria "que uns terrenys d'horta que en aquests moments estan sempre sota l'amenaça de ser utilitzats per a la futura ampliació es catalogaren com a terrenys d'horta".

Ribó ha valorat que així s'ajudara a millorar la situació "dels habitants de Pinedo, molt castigats com a conseqüència d'una concentració d'infraestructures" en el seu entorn, "des del nou curs del Túria, passant per la depuradora". "D'alguna manera, els alliberaríem d'una sèrie de càrregues com no poder rehabilitar les seues cases ni usar els seus terrenys", ha asseverat.

Per la seua banda, Mireia Mollà ha comentat que des de la conselleria se'n van a "iniciar els estudis sobre la possibilitat d'adquirir els terrenys per a la possible ampliació de la depuradora de Pinedo" en la ZAL, "atenent la proposta que fa l'Ajuntament de València". "Ens pareix molt interessant", ha dit.

La responsable autonòmica ha assenyalat que el seu departament haurà "d'avaluar-la a nivell tècnic, econòmic i jurídic" i ha explicat que "si eixa possibilitat finalment reuneix els requisits adequats", es formalitzarà "una proposta per a poder fer ací l'ampliació de la depuradora" de Pinedo.

"Com ha explicat l'alcalde, és un tema que ens preocupa i ens ocupa", ha asseverat Mireia Mollà, que ha al·ludit també a la "repercussió social positiva" que tindrà traslladar aquesta ampliació "tenint en compte que la depuradora és una infraestructura necessària que ha estat lligada a aquest impacte que els veïns de l'entorn han patit durant molts anys".

Preguntada per les compensacions econòmiques que reclamen aquests ciutadans i per si s'ha reunit amb ells per a abordar aquests assumptes, la consellera ha respost que no ha tingut encara eixa oportunitat i que aquesta trobada és "una de les qüestions pendents" que té. "No m'ha donat temps a tot però arribaré", ha assegurat.

"MILLORES EN PINEDO"

Mollà ha subratllat que a més del trasllat de l'ampliació, es planteja escometre "millores en Pinedo" atenent a les possibilitats que es donen des de l'àmbit normatiu i jurídic. "Ara mateix tenim certes limitacions perquè hi ha una part de Pinedo que està en mans d'Emshi --Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics-- i volem tindre la capacitat completa de fer millores", ha exposat.

Amb tot, la titular d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha assenyalat que amb la "possibilitat de l'ampliació es pal·liarien els problemes actuals i es reforçaria encara més el que podríem iniciar de manera immediata: les millores de la situació actual de la depuradora de Pinedo".

"Són dos vies que d'una manera conjunta se'n van a treballar", ha dit, encara que ha precisat que "una tindrà més agilitat". "Tècnicament ho avaluarem. Els posarem un darrere de l'altre i els comentarem amb els veïns. Eixe és el full de ruta que tenim des de conselleria sobre Pinedo", ha asseverat.

DEPURADORA DE CATARROJA

D'altra banda, respecte a si es té previst sol·licitar ajuda a la depuradora de Catarroja (València) per a reduir càrrega de treball a la de Pinedo, l'alcalde de València ha explicat que "eixe és un assumpte que la conselleria ha d'avaluar".

"És una tema que ha d'entrar dins dels processos generals de l'Epsar --Entitat de Sanejament d'Aigües--. És cert que la depuradora de Pinedo no solament van les aigües de València, van de més municipis", ha indicat, després del que ha reiterat que "és l'Epsar la que ha de decidir i veure aquesta possibilitat".

Contador
colaboracio