Actualizado 12/11/2015 19:03 CET

Generalitat continuarà amb les llicències TDT que Fabra va preadjudicar una setmana abans de prendre possessió Puig

VALÈNCIA, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -  

   La Generalitat Valenciana seguirà endavant amb les llicències de televisió digital terrestre (TDT) de la Comunitat que la Mesa de Contractació --formada per funcionaris i alts càrrecs del Govern de l'expresident Alberto Fabra-- va preadjudicar una setmana abans de la presa de possessió del nou cap del Consell, Ximo Puig, en les Corts.

   Fonts de Presidència de la Generalitat han explicat que pretenien anul·lar el concurs del 2005 i convocar un nou, però un informe de l'Advocacia establix que hauran de seguir endavant amb estes adjudicacions, pel risc jurídic que suposaria no fer-ho, tenint en compte que implicaria la presentació de reclamacions de responsabilitat patrimonial per part de les empreses.

   El concurs inicial es va convocar el juliol del 2005 i es va resoldre el gener del 2006. Tot i això, el Tribunal Suprem ha sentenciat que la baremació no s'havia fet adequadament, per la qual cosa un comitè d'experts ha fet en 2013 un nou informe tècnic de valoració de les ofertes presentades al concurs, al qual va continuar un nou estudi més ampliat que ha estat examinat per la Mesa i que va requerir certes modificacions per "errors aritmètics".

   Després d'este procés, el passat 16 de juny --gairebé un mes després de les eleccions autonòmiques-- la Mesa de Contractació, presidida per l'exsecretari autonòmic de Comunicació del Govern Popular, José Luis Torró, va formular la proposta d'adjudicació per a la contractació de concessions per a l'explotació de programes del servici de TDT en 14 demarcacions de la Comunitat --totes amb l'excepció de les de Sogorb-Vall d'Uixó, Utiel-Requena, Gandia i Dénia--, que sumen un total de 42 llicències.

   Finalment, el 23 de juny --dos dies abans de la investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat-- el president de la Mesa de Contractació va remetre al llavors cap del Consell en funcions, Alberto Fabra, la proposta d'adjudicació de la Mesa, juntament amb l'informe tècnic de valoració elaborat pels experts, que es va incloure en la documentació lliurada a la nova Secretaria Autonòmica de Comunicació en el traspàs de poders després de la formació del nou Govern.

   Els criteris de valoració que es van utilitzar han estat tres, en concret, la proposta tecnològica, la proposta econòmica i la de programació. Esta última puntuava emissions en valencià, foment de la cultura i valors propis de la Comunitat o projectes de programació entre la producció valenciana, entre d'altres.

EL PROCÉS DURARÀ UN PARELL DE MESOS

   Des de presidència, han indicat que la voluntat que tenien eren començar des de zero, ja que consideren que no té sentit fer adjudicacions sobre un concurs del 2005, per al que van sol·licitar un informe a l'Advocacia de la Generalitat per a trobar garanties jurídiques per a anul·lar el concurs. Tot i això, este informe establix que hauran de seguir endavant amb un procés que calculen que durarà un homòleg de mesos.

   Consideren que en els deu anys que han passat haurà empreses que estiguen en suspensió de pagaments, altres a les quals ja no els interesse la llicència i fins i tot algunes que ja no complisquen els requisits. En estos casos, la llista correria i passaria a l'empresa que haguera quedat immediatament després per puntuació.

   Tot i que el 2005 es tractava de concessions, amb l'entrada en vigor de la Llei General de Comunicació Audiovisual ara són llicències. A més, esta norma va ampliar de 10 a 15 anys el termini de les emissions, que començarà a comptar des del moment de l'adjudicació. Alhora, des de presidència han subratllat la seua intenció d'establir controls per a comprovar si cadascuna de les televisions complixen els criteris d'informació comarcal o ús del valencià, entre d'altres.

colaboracio