Actualizado 30/05/2008 15:14 CET

La Gonzalo Anaya titla de "superficial" i "d'altres temps" la mesura d'implantar l'uniforme als col·legis

VALÈNCIA, 30 de maig (EUROPA PRESS)

La Confederació Gonzalo Anaya ha qualificat hui de "superficial" i de propi "d'altres temps" el programa pilot impulsat per la Conselleria d'Educació en 11 col·legis públics de la Comunitat Valenciana per a implantar l'uniforme en els alumnes ja que considera que és "una mesura d'adoctrinament amb què es traça un pensament lineal i únic, no es respecta la individualitat i que, segons com es plantege, podria vulnerar el dret d'igualtat entre xiquets i xiquetes o fomentar el sexisme (faldes xiques i pantaló xics)".

Representants de pares i mares d'alumnes han considerat en un comunicat que "uniformar els escolars no resol els problemes de convivència que s'han d'abordar des de l'angle de l'educació en valors, tant a casa com a l'escola i amb matèries innovadores i adaptades al món del segle XXI com ara Educació per a la Ciutadania".

La Confederació Gonzalo Anaya no creu que "el fet de vestir uniformats puga millorar la qualitat de l'ensenyament o dignificar la institució educativa". Segons la seua opinió, esta mesura, la decisió de la qual residix en els Consells Escolars, és "superficial" i "només pretén desviar l'atenció i no solucionar els autèntics problemes que patix el sistema educatiu valencià, com el creixent fracàs escolar, la indisciplina o la desautorització permanent dels docents".

Per això, ha subratllat que veu necessari "abordar la convivència i els seus conflictes des d'un altre angle, el de l'educació en valors dels xiquets i xiquetes". En esta línia, l'organització entén que l'argument de "l'eliminació de diferències socials" per a aplicar l'uniforme és una mesura "superficial" com la "guerra de marques entre adolescents" ja que "oculta la realitat però no ajuda a reflexionar els jóvens sobre la complexitat social i la diversitat del món en què vivim".

Per això, insistixen en el fet que cal "educar perquè no tinguen prejuís per la manera de vestir de les persones i accepten els altres pel que són i no per com visten". "Valors com estos s'aprenen a casa i també a l'escola a través de matèries com ara Educació per a la Ciutadania", ha indicat.

Per això, la Confederació Gonzalo Anaya d'APA de la Comunitat Valenciana ha demanat al conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, "que es deixe de plans experimentals com el de l'uniforme perquè són superficials i estan ancorats en models educatius amb olor de naftalina" i que "es replantege i deixe de buidar de contingut i desprestigiar" una matèria "innovadora, necessària i adaptada a la societat com és Educació per a la Ciutadania, amb la qual els escolars aprendran valors cívics com el respecte a la diferència i la convivència en una societat cada vegada més diversa".

Enfront de la "suposada comoditat de l'uniforme", l'entitat considera que "no podem caure en la trampa d'imposar una manera de vestir els nostres fills per molt pràctica" que puga resultar sinó "ensenyar-los a vestir amb dignitat al mateix temps que se'ls ajuda o orienta amb l'elecció de la roba respectant els seus gustos i preferències personals". A més, advertixen que l'uniforme "incrementarà les despeses de les famílies a principi de curs atés que Educació no ha informat sobre les possibles subvencions de la nova mesura".

colaboracio