7 de abril de 2020
 
Publicado 18/2/2020 15:27:14 +01:00CET

El Govern aprova les taxes 'Google' i 'Tobin' i redueix a 1.818 milions la recaptació prevista

+++eptv: Economia.- El Govern aprova les taxes 'Google' i 'Tobin' i reduïx a
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 18 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el nou impost digital i el que gravarà les transaccions financeres, coneguts com 'taxa Google' i 'taxa Tobin', els projectes de llei de les quals van decaure la passada legislatura davant l'avançament electoral, amb una recaptació prevista de 1.818 milions d'euros, inferior als 2.050 milions previstos l'any passat com a conseqüència de la ralentització econòmica.

Així ho ha assenyalat la portaveu del Govern, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual ha destacat que es tornen a engegar tots dos tributs paralitzats la passada legislatura per la convocatòria d'eleccions i s'emmarquen en les pràctiques fiscals defeses per les autoritats europees.

"Espanya modernitza el seu sistema fiscal fent-ho més just, més progressiu i redistributiu", ha postil·lat Montero, qui ha ressaltat que ha de "respondre a les noves realitats" i els nous negocis derivats del món digital.

Montero ha detallat que la recaptació prevista per a la 'taxa Tobin' es manté en 850 milions d'euros, si bé els ingressos que es calculen amb la 'taxa Google' s'han reduït a 968 milions, uns 232 milions d'euros menys, a causa de la ralentització de l'economia i a l'experiència d'altres països que ja ho han implementat.

L'acord de Govern entre PSOE i Unides Podem incloïa l'aprovació de tots dos impostos, amb els quals l'Executiu esperava recaptar uns 2.050 milions d'euros (1.200 milions amb l'impost digital i 850 milions amb el de transaccions financeres). Ara, la previsió es redueix a 1.818 milions, un 11,3% després del canvi en l'estimació d'ingressos amb la 'taxa Google'.

El nou Impost sobre Determinats Servicis Digitals, conegut com a 'taxa Google', gravarà aquelles empreses amb ingressos anuals totals d' almenys 750 milions d'euros i amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions d'euros. Segons Montero, "en cap cas" hi ha discriminació en funció de nacionalitat o del tipus d'empresa, garanteix que les pimes no paguen l'impost i protegeix al sector de les 'startups'.

En concret, en línia amb la proposta que en el seu moment va fer la Comissió Europea, gravarà el 3% dels servicis de publicitat en línia, servicis d'intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari durant la seua activitat o la venda de metadades. "És de justícia que la societat es beneficie d'açò", ha postil·lat.

Montero ha apuntat que s'espera recaptar amb aquest tribut 968 milions d'euros, la liquidació dels quals serà trimestral, però de manera excepcional no es realitzarà el primer any fins a "almenys el 20 de desembre del 2020", la qual cosa permet donar "marge" perquè s'aconseguisca un acord internacional en el marc de l'OCDE i el G20 i un major temps d'adaptació a les empreses, que hauran de fer front a un únic pagament enguany a final de l'exercici.

colaboracio