Publicado 23/07/2021 18:19CET

Govern i CCAA acorden la distribució de 165,5 milions d'euros dels fons europeus

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, després de la XXIX Reunió del Ple de la Conferència Sectorial de Cultura, en el Claustre dels Jerónimos del Museu Nacional del Prado.
Marta Fernández Jara - Europa Press

   MADRID, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

   La Conferència Sectorial de Cultura, reunida en ple en la seua XXIX edició i presidida pel ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha aprovat aquest divendres l'acord per a la distribució de 165,5 milions d'euros dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia que gestionaran les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla.

   L'acord ha tirat avant a pesar del vot en contra de Madrid, Galícia, Euskadi, Catalunya i Múrcia i amb l'abstenció de Castella i Lleó, segons ha precisat el ministre aquest divendres en roda de premsa després de la reunió.

   "Estem satisfets que se li haja donat un relleu als elements que tenen a veure amb la cultura i l'esport, però ens haguera agradat que encara eixa dotació fóra més gran, temps hi haurà", ha precisat Iceta, al mateix temps que ha afegit que "l'any 2022 va a ser l'any del renaixement cultural i esportiu a Espanya".

   Es tracta de la primera vegada que el ministre de Cultura i Esport es reuneix amb els consellers de les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla i també la primera reunió presencial del ple de la Sectorial de Cultura des de l'inici de la pandèmia.

   L'acord contempla set projectes del component 24 'Revaloració de la Indústria Cultural' i un del component 25 'Espanya Hub Audiovisual d'Europa'. En total, les comunitats autònomes gestionaran 165,5 milions d'euros en el període 2021-2023, la qual cosa suposa el 38,8% del total assignat al Ministeri de Cultura i Esport.

   Les comunitats autònomes, Ceuta i Melilla rebran ja enguany un total de 50 milions d'euros per a dotació de biblioteques públiques, digitalització de patrimoni cultural i convocatòries d'ajudes a sales de cinema i a infraestructures d'arts escèniques i musicals, aquestes últimes abans del 31 de desembre de 2021.

   En concret, es promouran tres eixos estratègics: competitivitat, dinamització i digitalització i sostenibilitat dels grans servicis culturals.

   Entre els projectes que gestionaran les regions es troba la modernització i gestió sostenible de les infraestructures de les arts escèniques i musicals, amb convocatòries d'ajudes per import de 38 milions d'euros per a teatres, auditoris, carpes de circ, sales de música en directe, sales d'assaig, espais escènics i musicals de companyies de teatre, dansa, música i circ, segons informa el Ministeri de Cultura.

   També es convocaran, abans del 21 de juliol de 2022, ajudes per import de 17 milions d'euros, per a ajudar les sales de cinema finançant accions vinculades a la innovació, el funcionament digitalitzat i sostenible, la creació i fidelització de públics i la seua adaptació dels nous hàbits de consum audiovisual.

   Igualment, procediran a la compra de llibres amb una inversió total de 10 milions d'euros, amb la qual s'estima dotar de 450.000 nous títols a les biblioteques públiques; comptaran amb 1,5 milions d'euros per a digitalitzar els fons documentals de titularitat estatal i gestió autonòmica; i recolzaran l'acceleració de 250 empreses culturals amb 25 milions d'euros.

   Un altre projecte consistirà a estendre l'oferta cultural en les àrees no urbanes a través d'una inversió de 20 milions d'euros, i es prendran mesures de conservació, restauració i reivindicació del patrimoni cultural espanyol, amb una inversió de 51 milions d'euros.

   D'altra banda, a proposta de la Comissió Sectorial d'Assumptes Culturals s'ha creat la Taula de Treball permanent de l'Administració General de l'Estat i de les comunitats autònomes amb el sector de la Moda d'Autor a Espanya.

colaboracio