Publicado 21/10/2021 17:15CET

Govern i CCAA acorden seguir treballant en la preparació del Pla Estratègic Nacional de la PAC

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la sectorial d'Agricultura que s'ha dut a terme per videoconferència
MINISTERIO DE AGRICULTURA

   El pla nacional s'elevarà a consulta pública al novembre

   MADRID, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

   El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i els consellers del ram han acordat continuar amb la preparació del Pla Estratègic Nacional de la futura Política Agrícola Comuna (PAC) al final de la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural, que s'ha celebrat aquest dijous per videoconferència.

   En concret, en la reunió s'ha ultimat amb les comunitats autònomes qüestions pendents del document, que Espanya ha de presentar la Comissió Europea abans del 31 de desembre, com els ecoesquemes.

   Segons ha informat el Ministeri d'Agricultura en un comunicat després de la reunió, mentre que el gruix dels assumptes està ja tancat, sobretot referent a les ajudes directes (primer pilar), encara queda per avançar en el disseny de les accions de desenvolupament rural, les corresponents al segon pilar.

   D'aquesta forma, les autonomies poden enviar les seues propostes fins a final d'octubre -ja ho han fet nou- per a incorporar les seues aportacions al pla estratègic nacional.

   Planas ja havia anunciat abans de la reunió que el pla estratègic nacional se sotmetrà a un procés de consulta pública a la fi de novembre, en el marc del procediment d'avaluació ambiental i previ al seu enviament a final d'any a la Comissió Europea, a qui competeix l'aprovació definitiva del mateix.

   L'objectiu és que els agricultors i ramaders tinguen garantit el cobrament de les ajudes a partir de l'1 de gener de 2023.

   Durant la reunió, el titular d'Agricultura ha reiterat l'important esforç de diàleg i negociació realitzat perquè el pla responga a la gran diversitat de models agronómicos que conviuen a Espanya i perquè el suport de la PAC es destine verdaderament als sectors i als agricultors i ramaders que més ho necessiten.

   Un dels principals assumptes de la reunió han sigut els ecoesquemes, unes de les novetats de la futura PAC, que segons Planas és l'"element més complex" en l'elaboració del pla i que en tractar-se d'una figura de nova creació en la PAC ha generat una lògica incertesa entre agricultors i ramaders, perquè a més tenen un gran abast doncs suposen 1.107 milions d'euros anuals, el 23% del total de les ajudes directes.

   Els ecoesquemes consisteixen en la remuneració de pràctiques beneficioses per al medi ambient que realitzen els agricultors i ramaders més enllà de la condicionalitat exigida per a tindre dret al cobrament d'ajudes.

   D'aquesta forma, ha traslladat als consellers una proposta d'ecoesquemes amb set pràctiques remunerables que permetrà que tots els agricultors i ramaders tinguen accés almenys a un d'ells.

   D'altra banda, Planas ha presentat també la proposta per a l'ajuda bàsica a la renda, que concentra el 60% del pressupost de les ajudes directes, s'estableix un model de regionalització notablement simplificat pel que fa a l'actual, en passar de 50 a 20 regions.

   El pagament redistributiu, figura establida per primera vegada a Espanya per a una major equitat en el repartiment de les ajudes, s'establirà sobre dos llindars en cadascuna de les 20 regions, de manera que les explotacions de grandària mitjana, més professionals, rebran més import per aquest concepte, mentre que per a les menudes que se situen per davall del primer llindar tindrà un efecte neutre.

   Per a avançar en l'uniformitat de les ajudes dins d'una mateixa regió de pagament, s'ha fixat una convergència del 85% en 2026 i del 100% per a 2029.

colaboracio