El Govern central anuncia que plantejarà el recurs davant del TC per la resolució del Parlament contra el rei

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo
RICARDO RUBIO - EUROPA PRESS
Publicado 16/10/2018 18:00:29CET

Calvo ressalta que l'Executiu defensa "constantment la Constitució" i alhora "naturalitzar" la relació amb Catalunya

MADRID, 16 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern de l'Estat proposarà aquest divendres la presentació d'un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la resolució aprovada la setmana passada pel Parlament de Catalunya per iniciativa d'En Comú Podem en la qual es reprovava al rei i es reclamava la fi de la Monarquia.

Així ho ha anunciat aquest dimarts en unes declaracions al Congrés la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, que ha recalcat que "un Parlament autonòmic no pot intentar traçar la forma d'Estat d'aquest país".

"Això no té cap sentit des del punt de vista jurídic, però sí que ha de tenir una resposta política", ha explicat la 'número dos' de l'Executiu, incidint en el fet que el Govern central dóna "proves més que suficients de quin és el seu lloc i de quina és la posició des de la qual cal defensar constantment la Constitució".

En aquest context, ha subratllat que l'Executiu impugnarà la resolució contra el rei igual que va fer el passat mes de juliol quan el Parlament va intentar, "sense cap efecte, tornar a recompondre les lleis que trencaven la Constitució, l'Estatut d'autonomia i la unitat territorial d'Espanya".

SEGONA IMPUGNACIÓ DE SÁNCHEZ

Calvo es referia al recurs del Govern de l'Estat contra la moció en la qual la Cambra catalana apostava per aconseguir la desconnexió d'Espanya, quan va reafirmar la declaració de sobirania del 9 de novembre del 2015. Aquest va ser el primer acord del Parlament que el Govern de Pedro Sánchez va portar al TC.

En qualsevol cas, la vicepresidenta ha remarcat que el Govern del PSOE segueix obstinat a "normalitzar" les relacions amb Catalunya, malgrat que ha admès que en aquest camí es produeixen "moments més agradables i menys agradables". "El dia que es dóna un ultimàtum a aquest Govern és inacceptable, el dia en què s'intenta assaltar el Parlament que és un òrgan constitucional d'Espanya és inacceptable", ha posat com a exemple.

Així, ha recalcat que l'Executiu sap "perfectament quins són els espais" en els quals s'ha de moure, la qual cosa no impedeix que alhora vaja "naturalitzant dia a dia" la "coordinació, cooperació i lleialtat" amb tots els governs autonòmics inclòs el català.

"La situació no és fàcil, però tot el dia fem una crida que tothom ajude, malgrat que hi haja partits que no només no ajuden, sinó que intenten en alguns casos empitjorar les coses", ha denunciat la 'número dos' del Govern espanyol.

SUPORTS PER ALS PGE

Preguntada sobre els motius que té el Govern socialista per pensar que al final els independentistes acabaran donant suport als Pressupostos Generals de l'Estat de l'any 2019 que l'Executiu ha pactat amb Podem, Calvo ha assenyalat que el de Sánchez és un Executiu "capaç de parlar i de trobar punts de suport amb tothom" i que això serà imprescindible en la democràcia espanyola a partir d'ara.

"No es pot treballar amb la confrontació pura i dura. Cal teixir aliances constantment i qui pense el contrari s'està equivocant", ha postil·lat, deixant clar que el Govern central "no canviarà de mètode".

D'aquesta manera, ha recalcat que juntament amb altres comunitats, amb aquests pressupostos Catalunya rebria "la resposta a alguns dels seus problemes". "És important que els catalans, voten a qui voten, senten que els Pressupostos de l'Estat són seus i que així es resolen els seus problemes. Això és fer política; d'ací no ens mourem i a poc a poc anem convencent molta gent que no es pot suportar la desídia, l'abandó i la confrontació que hem suportat durant set anys", ha dit.

ÉS L'ÚNIC CAMÍ

Preguntada si considera que els independentistes estan afavorint un clima procliu a un acord sobre els comptes públics, Calvo ha indicat que com va dir Pedro Sánchez la crisi catalana no "es resoldrà de zero a cent en un moment" i ha avisat que qui "no ajude a entendre que això no és possible està ajudant molt poc el seu país".

"Som conscients que les coses han d'anar evolucionant amb elements raonables i la dificultat que té tot això no se li escapa a ningú", ha reconegut, abans de reiterar que dia a dia les coses es van desenvolupant en un espai "bastant més raonable" amb les comissions bilaterals en marxa i ministres quasi totes les setmanes exercint les seues funcions a Catalunya.

Finalment, Calvo ha posat l'accent en el fet que el Gabinet de Sánchez no va a practicar la "política de cadira buida a Catalunya" perquè està convençut que la seua estratègia és "l'únic camí" i que això també "ho saben els altres".

colaboracio