El Govern central diu que no hi ha ni un euro per l'1-O però que "caldrà veure'n la versemblança"

Roda de premsa d'Iñigo de la Serna i Méndez de Vigo després del Consell
EUROPA PRESS
Publicado 20/4/2018 18:39:14CET

Méndez de Vigo afirma que no existeix discrepància entre la investigació del jutge Llarena i les declaracions de Montoro

MADRID, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Govern espanyol i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest dijous que en la "informació comptable" de què disposa el Ministeri d'Hisenda no hi ha ni un sol euro de diners públics per al referèndum il·legal de l'1 d'octubre, però ha admès que "caldrà veure la versemblança" d'aquesta informació comptable.

A més, ha negat que existisca "discrepància" entre les paraules del titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga aquesta causa.

Així s'ha pronunciat Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior del Consell de Ministres després que la investigació del jutge Llarena acredite una malversació de gairebé 2 milions d'euros en el denominat procés, mentre que el ministre Cristóbal Montoro ha dit aquests dies que no es va gastar un euro públic a l'1-O. De fet, el magistrat ha sol·licitat al titular d'Hisenda que explique en què es basa per fer aquesta afirmació.

"El jutge utilitzarà la informació que li remeta el Govern espanyol com també utilitzarà els informes que li remeta la Guàrdia Civil que coneixen aquest cas", ha dit el ministre, que ha afegit que en la informació comptable de la qual disposa l'Executiu "no hi ha ni un euro que s'haja dedicat al referèndum il·legal".

A partir d'ara, ha prosseguit, "caldrà veure la versemblança d'aquesta informació comptable i la seua qualificació jurídica d'acord amb la informació que tinga el jutge de la Guàrdia Civil". "El jutge és el que al final qualifica jurídicament i el que té tota la informació. Per tant, és ell qui ha de decidir", ha recalcat.

A més, ha afirmat que no hi ha "cap discrepància" entre les paraules de Montoro i la investigació del jutge Llarena. "El jutge ha demanat al ministre d'Hisenda que li remeta una documentació i li la remetrà immediatament", ha dit, per afegir que això permetrà al magistrat "qualificar jurídicament els fets".

VAN A TRASLLADAR LA INFORMACIÓ COMPTABLE AL JUTGE

Preguntat si el Govern espanyol pot garantir que no s'han destinat diners públics a l'1-O, ha recordat que als Pressupostos de la Generalitat aprovats el passat mes de setembre hi havia una partida de cinc milions per al "referèndum il·legal" que va ser recorreguda per l'Executiu de Mariano Rajoy i que el Tribunal Constitucional va anul·lar. Ha afegit que a partir de l'article 155 de la Constitució "tots els comptes de la Generalitat han estat intervinguts pel Govern espanyol".

"COMPTABLEMENT" NO S'HA DESTINAT UN EURO

Això sí, el ministre ha subratllat que es tracta d'una "intervenció comptable" relativa a "que s'han dedicat aquests diners consignats al Pressupost" i és la que van a traslladar al jutge, qui ha de fer la "qualificació jurídica d'aquesta informació comptable".

Fonts de l'Executiu han reiterat després que "comptablement" no hi ha "cap partida destinada al referèndum il·legal" no hi ha "cap factura que haja anat a l'1-O", si bé no descarten que pogueren desviar-se aquests diners "per a un altre costat" amb algun parany o engany, alguna cosa que, haurà d'esbrinar el jutge.

En aquest sentit, les mateixes fonts rebutgen que hi haja divergències entre el que diu Montoro i el que sosté la Guàrdia Civil. De fet, aquestes fonts estan convençudes que ja es veurà com el que sostenen ambdues parts és cert.

"LEGÍTIM" COM A ARGUMENT DE DEFENSA

Quant a si l'Executiu creu que Montoro s'ha excedit en les seues declaracions i poden perjudicar la investigació del Suprem perquè estan sent utilitzades en les seues defenses pels processaments, Méndez de Vigo ha reconegut que en els judicis penals les defenses "utilitzen tots els mitjans al seu abast per defensar la seua posició", cosa que, segons ha dit, és "legítim".

En aquest sentit, ha insistit que el Govern espanyol ha intervingut els comptes de Catalunya i ha realitzat la "comprovació comptable de les mateixes" que va a lliurar al jutge Llarena, qui es farà "una idea del que hi ha hagut" i qualificarà els fets "jurídicament". "El jutge ho ha qualificat de malversació de fons públics i tindrà per part del Govern espanyol tota l'ajuda i tota la col·laboració de la informació de la qual disposa el Govern central", ha emfatitzat.

colaboracio