28 de març de 2020
 
Publicado 18/2/2020 18:23:34CET

El Govern confirma com a víctima de violència de gènere la dona trobada en un contenidor a Moraria

Telèfon d'assistència 016 per a atendre situacions de violència de gènere
EUROPA PRESS

Dels 11 assassinats el 2020, aquest és el primer en el qual consten denúncies contra l'agressor, si bé no va ser interposada per la víctima

MADRID, 18 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat la dona localitzada aquest dilluns en un contenidor a Moraira (Alacant) com a víctima mortal de la violència de gènere. Tenia 36 anys, un fill menor d'edat i algú del seu entorn havia denunciat la seua situació de maltractament davant els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat.

Amb aquesta confirmació, el nombre de dones assassinades a les mans de la seua parella o exparella ascendeix a 11 enguany, les mateixes que es van comptabilitzar en el mateix període del 2019. El total d'assassinades per aquest tipus de violència ascendeix a 1.044 des del 2003, moment en el qual el Govern va començar a elaborar l'estadística oficial de dones víctimes mortals.

La dona tenia 36 anys i presentava clars signes de violència. Un home, parella sentimental de la víctima, ha sigut detingut com a presumpte autor del crim aquest dimarts.

Aquest cas és el primer del 2020 en el qual consten denúncies prèvies per violència de gènere, ja que cap de les altres deu dones assassinades enguany havia denunciat la seua situació de maltractament. Si bé, la denúncia no va ser interposada per la pròpia víctima, sinó per algú del seu entorn, tal com es reflecteix en l'estadística oficial.

Malgrat que la denúncia va ser interposada, consta que no es va continuar amb el procés, per la qual cosa no existien mesures de protecció en favor de la víctima vigents.

HUIT CONVIVIEN AMB EL SEU AGRESSOR

D'acord a aquest recompte, huit de les 11 assassinades eren parella del seu presumpte agressor en el moment del crim, mentre que les altres tres eren exparella o estaven en fase de ruptura amb ell. La majoria de les assassinades (huit d'un total d'11) convivien amb el seu presumpte assassí.

Per edat, tres de les huit dones presumptament assassinades per la seua parella o exparella tenien més de 61 anys; quatre tenien entre 41 i 50 anys; altres dos tenien entre 31 i 40 anys, i altres dos entre 21 i 30 anys. Set eren espanyoles, i quatre, estrangeres.

Respecte als presumptes agressors, nou eren espanyols, mentre que altres dos procedien d'un altre país. Tres dels sis presumptes maltractadors es van suïcidar després de cometre el crim, i un altre ho va intentar.

Per territoris, tres crims es van cometre a Catalunya; dos a Andalusia; altres dos van ser a Castella La-Manxa; dos a Galícia; un a Astúries; i un altre (l'últim) a la Comunitat Valenciana.

SIS ORFES

El 2020, sis menors d'edat s'han quedat orfes de mare a conseqüència de la violència de gènere. Des de l'any 2013 en què es comptabilitzen de manera oficial, els orfes per aquesta causa s'eleven a 284.

Enguany, la primera dona assassinada i incorporada en el registre oficial va ser Mónica, una jove separada del seu presumpte assassí qui va ser detingut el dia de reis per matar-la a ella i també a la seua filla de 3 anys a Esplugues de Llobregat (Barcelona).

Aquesta menor d'edat també va ser la primera inclosa en la fitxa que, d'altra banda, comptabilitza de manera separada 'menors víctimes mortals en casos de violència de gènere contra sa mare a Espanya'. Segons aquest recompte, que es realitza des del 2013, ja són 35 els xiquets, xiquetes i adolescents assassinats per aquest tipus de violència.

colaboracio

Lo más leído

 1. 1

  Fallece el jefe del GAR, unidad de élite de la Guardia Civil, víctima del Covid-19

 2. 2

  El Gobierno prohíbe por ley los despidos por fuerza mayor y otras causas por la crisis del coronavirus

 3. 3

  Se detectan otras nueve misteriosas señales cósmicas FRB que se repiten

 4. 4

  El Gobierno dice que no podía cancelar el 8M porque la competencia era de las CC.AA.

 5. 5

  Boris Johnson anuncia que ha dado positivo por coronavirus