El Govern demana a Bèlgica que "actue en defensa de la jurisdicció d'Espanya" en relació a la demanda contra Llarena

Publicado 16/7/2018 15:17:56CET

BRUSSEL·LES 16 (EUROPA PRESS)

El ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha assegurat aquest dilluns que l'Executiu ha sol·licitat al Govern de Bèlgica, a través de l'ambaixada de Brussel·les, que "actue en defensa de la jurisdicció espanyola" en relació a la demanda civil presentada en aquest país per l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i quatre exconsellers contra el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

"El que hem transmès al Govern belga és una cosa d'allò més raonable, hem sol·licitat que actue en defensa de la jurisdicció d'Espanya", ha dit Borrell en roda de premsa a Brussel·les, qui ha insistit que el que el Govern demana és que "respectant la potestat sobirana dels països (el Govern belga) aparega en defensa de la immunitat de la jurisdicció espanyola".

Així, Borrell ha afirmat al final del Consell de ministres d'Exteriors de la Unió Europea que les instruccions que el Govern ha donat a l'ambaixada espanyola a Brussel·les sobre aquesta qüestió "no és cap secret ni res que haguera de sorprendre ningú, simplement un recordatori perquè la nostra ambaixada actuara en conseqüència".

"El Govern belga també ha estat sol·licitat per la part demandant (Puigdemont i els exconsellers) perquè actue per la part acusant contra Espanya", ha recordat Borrell, ja que "els advocats (d'aquests) han demanat al Govern belga que es presente com a part acusatòria".

El titular d'Exteriors ha tingut ocasió de discutir aquesta qüestió amb el seu homòleg belga, Didier Reynders, durant el Consell de la UE d'aquest dilluns, i sobre aquesta conversa ha destacat que "el de la part acusatòria li ha sonat com un acudit".

UNA SITUACIÓ "ANÒMALA"

La passada setmana Borrell ja va dir que considerava que "el Govern belga hauria d'intervenir en defensa del sistema judicial espanyol" davant la situació "anòmala" deslligada amb l'admissió a tràmit en aquest país de la querella contra Llarena.

El ministre es va mostrar "sorprès" per la decisió del tribunal belga i va explicar que si bé a Bèlgica hi ha separació de poders i l'Executiu "no li pot dir als jutges què han de fer o no, sí que es pot presentar com a part del procés i advertir d'aquesta situació anòmala que representa que una jurisdicció nacional encause una altra jurisdicció nacional".

Sobre la falta de neutralitat de la qual li acusa per donar aquestes instruccions, el mateix Puigdemont, Borrell, va dir que ni és neutral ni deixa de ser-ho, ja que només compleix amb la seua funció: "El ministre d'Exteriors espanyol adverteix la seua ambaixada que existeix un problema a Bèlgica i ha d'intervenir en defensa dels interessos de l'Estat espanyol i a l'Estat espanyol hi ha els poders de l'Estat i un dels poders de l'Estat és el judicial", va sentenciar.

colaboracio