Publicado 29/07/2021 18:39CET

El Govern i les CCAA comptaran amb 456 milions d'euros per a projectes d'investigació conjunts

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, en el seu primer Consell de Política Científica, Tecnològica i d'Innovació aquest dijous 29 de juliol de 2021
MINISTERIO DE CIENCIA E INNOVACIÓN

   MADRID, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

   La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha presidit el seu primer Consell de Política Científica, Tecnològica i d'Innovació, on ha informat als representants de les conselleries responsables de ciència i innovació de les comunitats autònomes sobre els Plans Complementaris i sobre el Pla de Recuperació Transformació i Resiliència.

   Els Plans Complementaris comptaran amb 456 milions d'euros fins el 2025, dels quals el Ministeri de Ciència i Innovació finançarà 299 milions d'euros, el 66% del pressupost total, i les comunitats el 34% restant, amb 157 milions d'euros. Segons informa el Ministeri, aquest programa suposa un sistema nou de coprogramació i cogovernança de plans d'investigació promoguts pel Govern central i negociats amb les comunitats.

   Aquests plans permetran establir col·laboracions i alinear els esforços de l'administració central, les comunitats autònomes i els fons europeus en àrees estratègiques per a Espanya, responent els criteris de la UE per a l'aplicació de mesures transformadores per a l'economia del país en el Pla de Recuperació.

   Segons ha recordat la ministra, aquests Plans Complementaris convertiran algunes comunitats autònomes en líders mundials en importants àrees científiques i innovadores".

   Aquests se centren en 8 àrees d'interés: comunicació quàntica; biotecnologia aplicada a la salut; energia i hidrogen verd; ciències marines; astrofísica i física d'altes energies; agroalimentació; materials avançats; i biodiversitat.

   El Ministeri ha avaluat científicament les propostes de les comunitats per a cadascuna de les àrees i ha seleccionat projectes que s'integraran en un únic programa d'investigació per àrea d'interés. Els programes tindran 3 anys de durada i comptaran amb la participació d'entre 4 a 8 regions, amb iniciatives interconnectades d'unes comunitats amb unes altres, i en alguns casos amb la participació dels Organismes Públics d'Investigació (OPI). Cada programa estarà coordinat per una comunitat.

   A la tardor de 2021 es firmaran els quatre primers convenis conjunts entre el Ministeri i les comunitats per als programes de comunicació quàntica, biotecnologia aplicada a la salut, energia i hidrogen verd i ciències marines. A principis de 2021 es firmaran els altres quatre convenis per a la resta de programes.

3.457 MILIONS DEL PLA DE RECUPERACIÓ

   Durant el Consell, la ministra també ha informat sobre el Pla de Recuperació Transformació i Resiliència, ja ha aprovat per la Comissió Europea. El Ministeri finalment comptarà amb 3.457 milions d'euros per al període 2021-2023, la qual cosa suposa 77 milions més que la xifra anterior prevista, de 3.380 milions.

   Morant ha recordat que el Ministeri de Ciència i Innovació compta amb "un pressupost històric, amb un increment del 60% respecte a l'anterior" i que la pandèmia "ha convençut la població que la ciència i la innovació ofereixen solucions als seus problemes, com està resultant evident amb les vacunes o els tractaments per al COVID-19".

colaboracio