Publicado 25/05/2022 17:14

El Govern no aconsegueix tancar un acord amb les CCAA per al nou model de residències

   MADRID, 25 maig (EUROPA PRESS) -

   El Govern no ha aconseguit tancar aquest dimecres l'acord amb les comunitats autònomes per a donar llum verda al nou model de residències.

   Fonts del Ministeri de Drets Socials han precisat a Europa Press que el Ministeri de Drets Socials i les CCAA han acordat "posposar la votació" a l'espera de "tancar els últims detalls".

   El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 confia a poder arribar a un acord "al llarg del pròxim mes" en el qual la ràtio en els centres residencials disminuïsca fins a "un treballador per cada dos residents, s'amplie el nombre d'habitacions individuals en les residències públiques i s'establisquen nuclis de convivència de 15 persones com a màxim".

   El document, que se n'anava a votar aquest dimecres en el Consell Territorial de Servicis Socials i del Sistema d'Atenció a la Dependència, presidit per la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, proposava un nou model d'acreditació de residències.

   Entre altres mesures, fixava un termini de tres anys per a la "supressió total" de les subjeccions físiques, químiques o farmacològiques, i establia que les noves residències públiques haurien d'explicar, almenys, amb un 65% d'habitacions individuals.

   A més, segons el text que finalment no s'ha votat, els centres projectats no podien superar entre les 75 i les 120 places, depenent de la densitat de població.

   Així mateix, amb l'objectiu que la residència es parega el més possible a una "llar", es proposava que la vida de les residències s'organitzara en xicotetes unitats de convivència, amb un màxim de 15 persones. Igualment, es promovia la millora dels servicis d'ajuda a domicili juntament amb el centre de dia o la teleasistencia.

   Respecte a les ràtios, el text establia que en centres residencials la ràtio d'atenció directa conjunta s'incrementaria gradualment de 0,39 al desembre de 2023 a 0,51 al desembre de 2029 en persones majors i de 0,50 a 0,58 en centres per a persones amb discapacitat, establint-se una ràtio per a l'atenció directa de primer nivell en 0,43 i 0,50, respectivament, en 2029, enfront dels 0,42 i 0,44 de 2008.

REBUIG DE CCAA, PATRONALS DE DEPENDÈNCIA I SINDICATS

   Entre les CCAA que han mostrat el seu desacord amb la proposta del Ministeri de Drets Socials, es troba la Xunta de Galícia. La consellera de Política Social, Fabiola García, ha assegurat aquest dimecres que les idees sobre residències presentades pel Govern central són "irrealitzables", en mancar de pressupost i "encarir i dificultar l'accés a les cures" per a les persones majors.

   Així ho ha assenyalat després de participar per videoconferència en la reunió del Consell Territorial de Servicis Socials sobre la redefinició del model de cures.

   La consellera ha apuntat que la proposta estatal suposaria una "important pèrdua de places" i de llocs de treball en l'àmbit de les cures. A més, considera que és un "model discriminatori" amb els centres situats en el rural i ha advertit que el Govern central "no garanteix el finançament necessari" per a dur-ho a terme.

   També ha mostrat el seu rebuig a la proposta el sector de la Dependència. Les patronals AESTE, ASADE, CEAPS i FED qualificaven aquest dimarts de "inacceptable" la proposta i advertien que, en cas d'aprovar-se, posaria "de debò risc" l'atenció a les persones majors més vulnerables.

   En un comunicat arreplegat per Europa Press, les patronals han indicat que aquest model suposaria un "minvament significatiu" d'oferta de places "que ja està en un punt crític sense poder atendre la llista d'espera i conseqüentment d'ocupacions en les residències".

   A més, han avisat que amb aquest model es faria una "discriminació entre les persones que reben servicis de manera pública i els que ho fan de manera públic-privada".

   També s'han posicionat en contra del text els sindicats UGT i CCOO perquè consideren que "no inclou cap de les mesures de millora de la qualitat de l'ocupació" proposades per ells i "renúncia a garantir la qualitat en l'atenció".