Publicado 28/10/2020 11:45CET

El Govern obri ara la porta a baixar l'IVA de les mascaretes: "Ho estem explorant"

El ministre de Consum, Alberto Garzón, durant una sessió plenària en el Congrés dels Diputats
POOL. Cipriano Pastrano/La Razón

MADRID, 28 Oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha obert la porta a baixar l'IVA de les mascaretes o bé a abaratir el seu cost per als més desfavorits: "Ho estem explorant", ha dit en el Congrés.

En resposta a una pregunta de Bildu, Garzón ha admès que el preu màxim fixat per unitat, 96 cèntims, segueix sent molt car per a un producte de primera necessitat i d'ús obligatori en aquests temps de pandèmia de coronavirus.

Per açò, i malgrat que des del Ministeri d'Hisenda s'ha vingut descartant la baixada de l'IVA, el ministre d'Esquerra Unida ha assegurat que eixa possibilitat està sobre la taula del Govern.

Segons ha explicat, des de l'inici l'Executiu va fer un seguiment al preu de les mascaretes i, en un primer moment, va decidir "operar sobre el coste de la producció", incentivant la producció nacional perquè el país no estava preparat i havia quedat a la mercé dels mercats internacionals amb uns "preus desorbitats".

El resultat és que actualment hi ha una trentena d'empreses que fabriquen mascaretes, encara que "de forma heterogènia i asimètrica, algunes produeixen 2,5 milions de mascaretes a la setmana i altres 30.000".

EL PREU MÀXIM ACTUAL ÉS EXCESSIU

També es va optar per fixar uns preus màxims, però Garzón ha admès que eixos 96 cèntims per mascareta segueixen sent excessius, especialment per als més desfavorits.

Per açò, el ministre ha revelat que el Govern està ara "explorant" altres vies "per a facilitar les mascaretes a determinats sectors socials" i també "vies fiscals per a baixar el preu".

De fet, ha recordat que del fons de 16.000 milions que el Govern va posar en mans de les comunitats autònomes per a combatre la pandèmia, algunes han usat la seua part per a facilitar mascaretes entre els col·lectius més vulnerables.

colaboracio