Publicado 19/10/2021 14:57CET

El Govern presentarà en els pròxims mesos el seu pla per a introduir peatges a les autovies a partir de 2024

Archivo - Arxiu- Barreres al peatge de l'AP-7 a La Roca del Vallès (Barcelona).
EUROPA PRESS - Archivo

   MADRID, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

   La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat que el Govern presentarà "en uns mesos" la seua proposta per a implementar peatges en les vies d'alta capacitat de la xarxa de carreteres de l'Estat a partir de l'any 2024.

   En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sánchez ha avançant que ja s'estan realitzant diferents estudis i anàlisis per a determinar quin sistema s'implementarà, tot i que ha assegurat que serà una tarificació "justa, rigorosa i sostenible".

   L'objectiu d'aquesta mesura, que ja han implantat 24 dels 27 països de la Unió Europea, segons la ministra, és obtindre recursos addicionals per a mantindre la conservació de les carreteres en bon estat de seguretat, una partida que ara acumula un dèficit de 9.000 milions d'euros a causa de la gratuïtat actual de les autovies, els recursos procedents de les quals dels Pressupostos de l'Estat no són suficients.

   A causa de les crítiques que aquesta mesura ha alçat des que el seu predecessor en el càrrec, José Luis Ábalos, l'anunciara fa uns mesos, la ministra insisteix que es tractarà d'un sistema "que se sotmetrà al debat i a l'anàlisi dels agents socials, econòmics i del sector del transport".

   A més, el Govern ja es va comprometre amb Brussel·les a adoptar un nou sistema de 'pagament per ús' a les carreteres a partir de 2024, en el marc de la recepció de tots els fons europeus que Espanya rebrà per a la recuperació econòmica després del pas de la pandèmia.

   La ministra ha emfatitzat que el sistema resultant buscarà que no es generen greuges territorials, una cosa que ara succeeix ja que hi ha regions amb peatges i unes altres sense ells i fins i tot alguns més cars que altres.

   "Buscarem el consens polític per a establir un sistema que estiga a l'altura i per al qual ja s'està analitzant la millor opció", ha conclòs Sánchez, assegurant que el resultat es presentarà d'ací a uns mesos.

colaboracio