Publicado 04/10/2022 18:17

El Govern publica els criteris per a triar les seus de l'Agència Espacial i l'Agència de IA

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, intervé durant una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en el Palau de la Moncloa, a 4 d'octubre de 2022, a Madrid (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press

   L'Executiu triarà seus en un màxim de tres mesos

   MADRID, 4 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts els criteris per a determinar les futures seus de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (Aesia) i de l'Agència Espacial Espanyola (AEA), que tindran una ubicació fora de Madrid.

   La publicació d'aquests criteris aquest dimecres en el BOE obrirà un termini d'un mes perquè comunitats autònomes i entitats locals presenten sol·licituds i de tres mesos perquè el Govern esculla la seu aquests organismes.

   Entre els criteris a valorar en tots dos casos es troba que les comunitats autònomes presenten un informe donant suport a les candidatures locals i identificant la seua preferència si es presentaren dos ciutats d'una mateixa regió, així com l'existència d'un ecosistema universitari i empresarial relacionat amb el projecte.

   Entre els aspectes que els projectes poden oferir es troben: cessió d'immobles, assumpció de costos financers del trasllat o creació de la seu i mesures de suport al personal traslladat i els seus familiars o qualsevol altre que considere.

   Altres factors que seran valorats positivament són: l'elaboració d'un informe d'impacte econòmic, social i industrial i les sinergies que puga generar amb els ecosistema d'emprenedoria, innovació i investigació ja existents en la zona.

   Així, l'engegada de programes de suport per a reagrupació familiar dels treballadors desplaçats, les ajudes al lloguer o compra de vivenda, cerca d'ocupació, recol·locació laboral de familiars directes i la continuació dels seus estudis seran altres punts que influiran positivament en les candidatures amb caràcter general.

AGENCIA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

   En el cas de l'Aesia, la Comissió que triarà la seu està presidida per la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, tindrà en compte que la candidatura provinga d'un àrea amb una elevada quantitat d'empreses de l'àmbit de la tecnologia i, concretament, la intel·ligència artificial.

   Així mateix, l'Executiu ha destacat que la seu d'aquesta agència haurà de també poder aportar infraestructures i equipaments relacionats amb aquest camp, així com tindre capacitat per a albergar talent en els camps d'ètica, les ciències socials i jurídiques.

   El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ja va anunciar que proposaria Alacant com una futura seu de la institució, un procés en el qual competirà amb Granada i, previsiblement, amb una ciutat gallega.

AGÈNCIA ESPACIAL

   En el cas de l'Agència Espacial, el Govern donarà importància a l'existència de mitjans de transport aeris i terrestres a poca distància d'un aeroport que compte amb connexions a destinacions internacionals.

   Al mateix temps, també valorarà que la destinació tinga un entorn hoteler que permeta visites institucionals i un sector empresarial, educatiu i universitari dinàmic en les proximitats.

   La passada setmana, quatre ciutats (Terol, Huelva, Sevilla i la madrilenya Tres Cantos) i Canàries van presentar les seues possibilitats per a acollir aquesta nova institució en la fira de turisme espacial Sutus, celebrada a Marbella.

   La Comissió al càrrec de l'elecció d'aquestes seus per a descentralitzar el territori elaborarà un dictamen sobre les ubicacions que posteriorment s'elevarà al Consell de Ministres, que prendrà la decisió final sobre l'emplaçament.