Gual (CaixaBank) destaca que Espanya "està capejant la desacceleració" i preveu un creixement del 2,3% el 2019

Publicado 20/6/2019 17:00:13CET
EUROPA PRESS

Aposta per "reforçar la confiança en el sistema econòmic i polític" davant "la visió negativa" existent

PAMPLONA, 20 Jun. (EUROPA PRESS) -

El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha considerat que l'economia espanyola està mostrant "un grau de creixement molt raonable i positiu" i ha destacat que "està capejant aquesta desacceleració global situant-se per sobre del creixement de la resta de la zona".

En aquest sentit, ha remarcat que el segon trimestre de l'any reflecteix "una velocitat de creuer del 2,4%, amb una demanda interna potent, sostinguda amb una evolució favorable del mercat laboral i també gràcies a les inèrcies heretades dels vents de cua que hem tingut durant els darrers anys".

Gual ha previst un creixement econòmic a Espanya en l'exercici del 2019 del 2,3% i ha augurat que serà inferior el proper any, de l'1,9%.

Quant a la situació econòmica de Navarra, ha ressaltat que "les dades macro demostren una economia que va per sobre de l'economia espanyola tant en termes de creixement del PIB com en termes de creació d'ocupació, amb un grau d'inclusió social molt elevat". "Aquesta és una economia diversificada, potent, per la qual si continuem treballant, el futur pinta bé i és positiu", ha vaticinat.

Així ho ha assenyalat el president de CaixaBank en una conferència que ha oferit aquest dijous a la seu de la Confederació d'Empresaris de Navarra (CEN) a Pamplona, en la qual ha apostat per "reforçar la confiança en el nostre sistema econòmic i polític".

En la seua opinió, "s'ha de reforçar la confiança en l'economia social de mercat i en la democràcia parlamentària", la qual cosa és "importantíssim" davant "l'augment de la visió negativa i la desconfiança respecte al sistema del que ens dotàrem fa 40 anys amb la Constitució del 78 i la transició".

Per al president de CaixaBank, darrere d'aquesta desconfiança "hi ha una certa fragmentació política amb la qual hem de conviure, que dificulta aconseguir consensos". Ha afirmat, a més, que "moltes persones al llarg dels darrers anys tenen la sensació d'haver perdut la capacitat de dirigir les seues vides, tant en matèria professional com personal".

REPTES DE FUTUR

Quant als reptes de futur, Jordi Gual ha defensat que cal "seguir perseverant en les línies d'actuació que ens han permès aquests anys tenir uns resultats millors que el conjunt de la zona euro".

En aquest sentit, ha considerat que Espanya "ha d'emfatitzar les millores en la productivitat del país, que són la font de la competitivitat exterior i al final la font que ens permetrà anar reduint el deute extern, que és encara excessivament elevada".

Al seu parer, "aquest esforç en productivitat i competitivitat exterior és la millor garantia perquè ens mantinguem protegits davant de possibles 'xocs' externs que puguen tenir lloc especialment si la unió monetària no avança en termes de la seua finalització".

Ha demanat, a més, no deixar-se "enganyar o enlluernar per primes de risc molt baixes, com estem gaudint al llarg d'aquests darrers mesos; o enlluernar-se per tipus d'interès a llarg termini molt baixos que ens estan venint per l'evolució de la política monetària global i pels riscos geopolítics".

"Això pot canviar i, per tant, tenir una economia sanejada és fonamental per afrontar aquests riscos", ha subratllat Gual, per a qui "el treball, la productivitat, la competitivitat i la reducció del deute extern és important igual que ho és continuar amb l'esforç que s'ha fet aquests anys posant en ordre les finances públiques".

Amb referència a això, ha afegit que "les finances públiques a Espanya han millorat i es va reduint el dèficit públic", però ha remarcat que "no cal defallir i cal continuar". "Tot l'esforç de rigor fiscal que fem serà positiu davant de possibles riscos", ha plantejat.

També, ha reclamat Gual que "continue la lluita contra l'atur, un càncer per a la nostra societat" i ha destacat que "ha de continuarquasi més per raons socials que per raons econòmiques, que també".

Així mateix, el president de CaixaBank ha parlat de la situació de les pensions, sobre les quals li ha preguntat un dels assistents a la conferència.

Al seu parer, hi ha dues solucions "fonamentals" davant de l'augment de les necessitats de recursos del sistema, la primera, "pactar adequadament una prolongació i adequació de la vida laboral de les persones a les seues capacitats".

La segona mesura que ha defensat són els fons de provisió privada, que "requereixen un examen a fons tant com a element de complement com de diversificació".

colaboracio