Gual (CaixaBank) destaca que Espanya "est capejant la desacceleració" i preveu un creixement del 2,3% el 2019

AMP.- Gual (CaixaBank) destaca que Espanya "est capejant la desacceleració" i preveu un creixement del 2,3% en 2019
EUROPA PRESS
Publicado: jueves, 20 junio 2019 17:00

Aposta per "reforar la confiana en el sistema econmic i polític" davant "la visió negativa" existent

PAMPLONA, 20 Jun. (EUROPA PRESS) -

El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha considerat que l'economia espanyola est mostrant "un grau de creixement molt raonable i positiu" i ha destacat que "est capejant aquesta desacceleració global situant-se per sobre del creixement de la resta de la zona".

En aquest sentit, ha remarcat que el segon trimestre de l'any reflecteix "una velocitat de creuer del 2,4%, amb una demanda interna potent, sostinguda amb una evolució favorable del mercat laboral i també grcies a les inrcies heretades dels vents de cua que hem tingut durant els darrers anys".

Gual ha previst un creixement econmic a Espanya en l'exercici del 2019 del 2,3% i ha augurat que ser inferior el proper any, de l'1,9%.

Quant a la situació econmica de Navarra, ha ressaltat que "les dades macro demostren una economia que va per sobre de l'economia espanyola tant en termes de creixement del PIB com en termes de creació d'ocupació, amb un grau d'inclusió social molt elevat". "Aquesta és una economia diversificada, potent, per la qual si continuem treballant, el futur pinta bé i és positiu", ha vaticinat.

Així ho ha assenyalat el president de CaixaBank en una conferncia que ha oferit aquest dijous a la seu de la Confederació d'Empresaris de Navarra (CEN) a Pamplona, en la qual ha apostat per "reforar la confiana en el nostre sistema econmic i polític".

En la seua opinió, "s'ha de reforar la confiana en l'economia social de mercat i en la democrcia parlamentria", la qual cosa és "importantíssim" davant "l'augment de la visió negativa i la desconfiana respecte al sistema del que ens dotrem fa 40 anys amb la Constitució del 78 i la transició".

Per al president de CaixaBank, darrere d'aquesta desconfiana "hi ha una certa fragmentació política amb la qual hem de conviure, que dificulta aconseguir consensos". Ha afirmat, a més, que "moltes persones al llarg dels darrers anys tenen la sensació d'haver perdut la capacitat de dirigir les seues vides, tant en matria professional com personal".

REPTES DE FUTUR

Quant als reptes de futur, Jordi Gual ha defensat que cal "seguir perseverant en les línies d'actuació que ens han perms aquests anys tenir uns resultats millors que el conjunt de la zona euro".

En aquest sentit, ha considerat que Espanya "ha d'emfatitzar les millores en la productivitat del país, que són la font de la competitivitat exterior i al final la font que ens permetr anar reduint el deute extern, que és encara excessivament elevada".

Al seu parer, "aquest esfor en productivitat i competitivitat exterior és la millor garantia perqu ens mantinguem protegits davant de possibles 'xocs' externs que puguen tenir lloc especialment si la unió monetria no avana en termes de la seua finalització".

Ha demanat, a més, no deixar-se "enganyar o enlluernar per primes de risc molt baixes, com estem gaudint al llarg d'aquests darrers mesos; o enlluernar-se per tipus d'inters a llarg termini molt baixos que ens estan venint per l'evolució de la política monetria global i pels riscos geopolítics".

"Aix pot canviar i, per tant, tenir una economia sanejada és fonamental per afrontar aquests riscos", ha subratllat Gual, per a qui "el treball, la productivitat, la competitivitat i la reducció del deute extern és important igual que ho és continuar amb l'esfor que s'ha fet aquests anys posant en ordre les finances públiques".

Amb referncia a aix, ha afegit que "les finances públiques a Espanya han millorat i es va reduint el dficit públic", per ha remarcat que "no cal defallir i cal continuar". "Tot l'esfor de rigor fiscal que fem ser positiu davant de possibles riscos", ha plantejat.

També, ha reclamat Gual que "continue la lluita contra l'atur, un cncer per a la nostra societat" i ha destacat que "ha de continuarquasi més per raons socials que per raons econmiques, que també".

Així mateix, el president de CaixaBank ha parlat de la situació de les pensions, sobre les quals li ha preguntat un dels assistents a la conferncia.

Al seu parer, hi ha dues solucions "fonamentals" davant de l'augment de les necessitats de recursos del sistema, la primera, "pactar adequadament una prolongació i adequació de la vida laboral de les persones a les seues capacitats".

La segona mesura que ha defensat són els fons de provisió privada, que "requereixen un examen a fons tant com a element de complement com de diversificació".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià