La Guàrdia Civil acredita una despesa d'1,6 milions en l'1-O, repartit entre 5 conselleries

Publicado 22/3/2018 18:46:34CET

Exposen al jutge que remetran la informació sobre tot el finançament del referèndum al Jutjat 13 de Barcelona després de trobar nova informació

MADRID, 22 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Guàrdia Civil ha acreditat al Tribunal Suprem una despesa d'1,6 milions d'euros en el referèndum il·legal del passat 1 d'octubre, el pagament del qual es va repartir entre cinc conselleries: Economia, Treball, Presidència, Salut i Cultura. No obstant això, l'institut armat precisa que donarà compte al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona de la despesa total de l'1-O.

Aquesta xifra és el resultat de sumar a la despesa de publicitat i del Diplocat, els 979.661 euros carregats per l'empresa Unipost pel cost vinculat al subministrament de paperetes, el cens electoral i les citacions com a component de mesa electoral. Aquesta empresa va lliurar factures a la Generalitat que la Generalitat va repartir entre les conselleries dirigides per Oriol Junqueras, Jordi Turull, Dolors Bassa, Antoni Comín i Lluís Puig.

El citat repartiment es va realitzar, segons l'informe al què ha tingut accés Europa Press, per a "una millor ocultació de la despesa destinada al referèndum". Per a això, aquests cinc departaments van contractar el repartiment d'unes 56.000 cartes certificades i altres 5.346.734 unitats (cens electoral) que es pretenia repartir com a ordinàries.

En la part de l'informe relativa al finançament, la Guàrdia Civil cita expressament als secretaris generals de les citades conselleries: Josep Maria Jové, d'Economia; Josep Ginesta, de Treball; Joaquim Nin, de Presidència; Albert Serra, de Salut i Maria Dolors Portús, de Cultura.

La Guàrdia Civil també inclou les quantitats destinades per la Conselleria de Jordi Turull a la campanya de registre de catalans a l'exterior, per un total de 224.835 euros i per a la campanya de publicitat de difusió de l'1-O, a la qual van destinar 277.804 euros.

Finalment, els investigadors informen al jutge Pablo Llarena de dos pagaments de 119.700 euros que va realitzar el Diplocat a l'empresa The Hague Center for Strategic Studies, a la qual pertanyien els observadors que van acudir per a la jornada del referèndum il·legal.

En el seu informe reflecteixen que, de l'anàlisi de la documentació, es dedueix que "els serveis prestats són realitzats en el marc de l'assessorament que es pretenia d'aquesta institució per al desenvolupament del referèndum de l'1-O, com a observadors internacionals".

INFORMARAN Al JUTJAT 13 DE TOT EL FINANÇAMENT

No obstant això, la Guàrdia Civil explica en aquest document al qual ha tingut accés Europa Press que les actuacions que estan duent a terme s'enfoquen a esclarir les despeses de diversos aspectes del referèndum, a més dels esmentats. Es tracta dels que s'hagen realitzat en publicitat, despeses directes, costos del programari, pàgines web, contractació de dominis, ordinadors i del call center.

A això, afegeixen els derivats dels informes relacionats amb la preparació de l'1-O, elaborats per Carles Viver o el seu entorn així com altres despeses relatives als actes de clausura, participació d'artistes i focs artificials.

En aquest sentit, expliquen que les línies d'investigació que estan seguint s'han vist reforçades després de la localització d'un correu electrònic remès per Josep Ginesta a Dolors Bassa, en el qual es demostra que el Govern català, mitjançant acord de tots els membres del mateix, va aprovar la despesa i les accions necessàries per fer efectiva l'elaboració del referèndum unilateral d'independència.

Exposen, sobre aquest tema, que "totes i cadascuna de les accions enunciades en l'esmentat Acord estaven incloses en les línies d'investigació plantejades" i per això, avancen que donaran oportú compte al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona del finançament de les esmentades accions.

colaboracio