La Guàrdia Costera de Líbia recupera deu cadàvers i rescata amb vida 948 migrants i refugiats

Publicado 25/6/2018 10:31:55CET

TRÍPOLI, 25 Jun. (Reuters/EP) -

La Guàrdia Costera líbia ha rescatat en diverses operacions realitzades el diumenge 948 immigrants i refugiats i ha recuperat els cadàvers d'altres deu persones, segons han informat les autoritats locals i un testimoni dels fets en una base naval.

Aquestes operacions eleven a prop de 2.000 els migrants que han sigut rescatats per la Guàrdia Costera de Líbia des de la setmana passada després d'haver partit en diverses embarcacions des de la costa del país nord-africà.

La costa oest de Líbia és el principal punt de partida per a milers de migrants i refugiats que volen eixir d'Àfrica per a arribar fins a Europa fugint de les guerres i la pobresa.

El nombre de persones que han intentat creuar el mar Mediterrani des de Líbia des de juliol de 2017 s'ha reduït des que un grup armat va expulsar les xarxes de tràfic de persones que operaven en la zona després d'arribar a un acord amb el suport d'Itàlia.

"La Guàrdia Costera ha arreplegat migrants il·legals en diferents grups. El primer grup és de 97 persones que anaven en una llanxa pneumàtica i el segon és de 361 migrants en dos llanxes pneumàtiques", ha explicat a Reuters el portaveu de les forces navals de Líbia, Ayub Qasem.

"El segon grup ha sigut portat a la localitat de Jums", ha indicat Qasem, abans d'explicat que els dos grups incloïen 110 dones i 70 xiquets. Un testimoni que ha vist l'arribada d'un altre vaixell de la Guàrdia Costera en la base naval Abú Sitá de Trípoli ha explicat que un grup de 490 migrants ha sigut arreplegat prop de la localitat de Qarabulli, inclosos 20 xiquets i 75 dones.

Líbia porta sumida en una situació de gran inestabilitat des que les milícies rebels van derrocar el règim liderat pel coronel Muamar Gadafi a la fi de 2011. En l'actualitat, el país compta amb dos governs enfrontats que es disputen el control i un gran nombre de milícies que pugnen per imposar-se en les seues zones.

La majoria dels migrants i refugiats intenten arribar fins a Itàlia creuant el mar Mediterrani, amb l'esperança de ser rescatats pels vaixells de les organitzacions no governamentals que realitzen tasques de salvament.

A principis de juny, el viceprimer ministre i ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, va anunciar que el seu país no tornaria a deixar que els bucs operats per ONG desembarquen als migrants que rescaten en els seus ports. La seua primera negativa a autoritzar el desembarcament va afectar el buc 'Aquarius', que finalment va atracar a Espanya després d'un oferiment de les autoritats espanyoles a acollir les 629 persones que portava a bord.

El Govern italià va criticar el diumenge a l'Executiu de Malta per la seua negativa a acollir en els seus ports a un buc de salvament amb bandera holandesa amb més de 230 migrants i refugiats a bord.

colaboracio

En valencià

C. Valenciana