Publicado 27/7/2020 12:45:05 +02:00CET

La guerra a l'Afganistan provoca la mort de més de 1.200 civils aquest 2020

Imatge d'arxiu d'un atemptat suïcida a Nangarhar
SAIFURAHMAN SAFI / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

MADRID, 27 Jul. (EUROPA PRESS) -

La guerra de l'Afganistan ha provocat la mort de més de 1.200 civils i ha deixat més de 2.100 ferits durant els primers sis mesos del 2020, malgrat l'acord de pau que van signar els talibans i els Estats Units el 29 de febrer a Doha (Qatar), segons l'últim informe de la Missió d'Assistència de les Nacions Unides al país centreasiàtic (UNAMA).

L'informe posa de manifest que l'acord de pau no s'ha traduït en una clara reducció de les baixes civils i constata que la guerra ha causat la mort de 1.282 civils i ha deixat 2.176 ferits durant els primers sis mesos del 2020.

La xifra de baixes civils suposa un 13 per cent menys que el recompte del mateix període del 2019 però l'informe deixa clar que no s'ha reduït el nombre de víctimes dels talibans i les forces de seguretat afganeses.

Aquest descens és deu principalment a la reducció del nombre d'operacions que han dut a terme les forces militars internacionals i els atacs a la província del Khorasan, la filial afganesa d'Estat Islàmic.

"En un moment en el qual el Govern de l'Afganistan i els talibans tenen una oportunitat històrica d'asseure en la taula de negociació, la tràgica realitat és que els combats continuen provocant un dany terrible als civils", ha denunciat la representant especial de les Nacions Unides a l'Afganistan Deborah Lyons.

"Inste les parts a fer una treva i a reflexionar sobre els esgarrifosos incidents i el dany que causen als afganesos, tal com està documentat en aquest informe, com també a adoptar una acció decisiva per posar fi a la carnisseria i a dialogar", ha subratllat Lyons, que també és la cap de l'UNAMA.

L'UNAMA ha assenyalat que està "especialment amoïnada" pels atacs deliberats contra civils, i també líders religiosos, treballadors sanitaris, activistes, cooperants, periodistes i membres del sector judicial.

L'informe de la missió de l'ONU indica que la guerra ha provocat la mort de 138 dones i 340 xiquets durant el primer semestre del 2020 i alerta que els menors són "especialment vulnerables" al reclutament de les parts en conflicte.

Finalment, l'anàlisi de l'UNAMA adverteix que la pandèmia ha reduït dràsticament la capacitat de les víctimes per recuperar-se, i ha demanat a les parts que frenen la violència i afronten els seus drets i les seues necessitats.

colaboracio