Gürtel.- Fiscalia atribuïx a Cotino possible prevaricació, tràfic d'influències, malversació i suborn

Publicado 10/11/2014 19:04:05CET

El fiscal creu que la trama Gürtel li va regalar una jaqueta de Milano de 375 euros en el Nadal del 2007

VALÈNCIA, 10 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció atribuïx a l'expresident de les Corts i exconseller d'Agricultura, Juan Cotino, possibles delictes de prevaricació, tràfic d'influències, malversació de cabals públics i suborn, en entendre que va participar "activa i regularment" en l'organització de la visita del papa a València el juliol del 2006, malgrat que no formava part de la Fundació V Encontre Mundial de la Família (VEMF), i que va contactar amb un dels presumptes capitostos de la trama Gürtel perquè la seua empresa, Orange Market, fora adjudicatària. El projecte finalment va recaure en Teconsa tot i que Álvaro Pérez i la "branca valenciana" del grup han estat part dels beneficiaris.

Així consta a l'escrit que ha enviat el fiscal al jutge instructor del 'cas Gürtel' en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), dirigit a la peça 4 del procediment, que investiga presumptes irregularitats en la contractació de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) amb Teconsa per al subministrament de pantalles de vídeo, so i megafonia relacionades amb la visita del papa Benet XVI a València. El magistrat ja ha decidit imputar a Cotino i l'ha citat per al dia 28 de novembre.

En el seu escrit, el fiscal subratlla que de la documentació relativa a la Fundació --constituïda el 2005 per a la promoció de la visita del papa i participada a parts iguals per la Generalitat, la Diputació, l'Ajuntament de València i l'Arquebisbat-- es desprèn que Cotino el 2006 no ostentava formalment cap càrrec en ella ni era membre del Patronat.

Tot i això, el 2005 i 2006 "hauria participat activa i regularment" en l'organització, responsabilitats i reunions de la Fundació, i hauria mantingut "directa i indirectament" contactes amb un dels presumptes capitostos de la trama, Álvaro Pérez, conegut com a 'El Bigotes', amb la finalitat que l'empresa Orange Market i Trasgos, entre d'altres, portessin a terme esta contractació a través de la creació d'una Unió Temporal d'Empreses, projecte que no es va portar a terme.

Alhora, considera --d'acord amb diferents testimonis-- que Cotino hauria estat l'encarregat de mantenir els contactes i reunions amb els responsables de RTVV a la qual, a través de la Fundació, li ha estat finalment encarregat en febrer del 2006 no sol la cobertura audiovisual de la visita del papa, sinó també l'estructura de les pantalles i megafonia.

Encàrrec que es va donar cobertura mitjançant la firma d'un conveni en el qual s'atribuïx a la fundació "no ja la promoció, col·laboració i suport", sinó que "passa a tenir al seu càrrec l'organització del V EMF". Després esta adjudica a Teconsa, per 6,4 milions d'euros més IVA, el contracte de les pantalles i so, "i han estat presumptament Álvaro Pérez i la branca valenciana del grup Correa part dels beneficiats".

RESPONSABLE DE PANTALLES

En esta línia, sosté, d'acord amb la declaració de diferents testimonis, que Cotino era el responsable del tema de les pantalles per part de la fundació. I també el fiscal es remet a uns informes de la Policia en els quals es destaca la intervenció de Cotino en els contractes i se li descriu com un "element nuclear".

El ministeri públic, finalment, afegix un apunt, i és que a l'any 2007 Cotino figura en el llistat de personalitats als quals Orange Market, mercantil dirigida per 'El Bigotes', realitza regals de Nadal, i apareix el cost, en concret, d'una jaqueta de Milano per 375 euros.

Així, estima que existixen una "pluralitat" d'indicis "racionals i fundats" dels quals s'inferix la presumpta participació de Cotino en fets que poguessen ser constitutius de delictes de prevaricació, tràfic d'influències, malversació de cabals públics i suborn investigats en esta causa, pel que interessava la seua declaració com a imputat.

Al costat d'ell, el fiscal també ha requerit --i així ho ha acordat el jutge-- la imputació d'exdirectius de l'extinta Radiotelevisió Valenciana (RTVV): Vicente Sanz --exsecretari general de la societat, també processat en un cas per presumptes abusos sexuals a tres extreballadores--; José Llorca -- que ha estat director general de TV-- i Juan Prefaci --exsecretari general, en substitució de Vicente Sanz quan ha estat processat--. I de la qual fora advocada de RTVV, Encarna Pérez; i l'excap de la secció de Compres, Salvador Benjamin. Entén que tots ells van poder participar en irregularitats durant la confecció i aprovació dels documents per a adjudicar els contractes de la visita.

colaboracio