El TSJCV sol·licita a Madrid que li remeta més informació per a pronunciar-se sobre la inhibició

Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana
EP
Actualizado 1/12/2010 19:29:25 CET

MADRID/VALÈNCIA, 1 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha sol·licitat al Tribunal Superior de Madrid (TSJM) la remissió de més informació per a pronunciar-se sobre la inhibició plantejada pel jutge Antonio Pedreira en trobar indicis delictius contra alts càrrecs de la Generalitat valenciana, entre els quals hi ha el president, Francesc Camps.

En un ofici datat el passat 2 de novembre i signat pel president de la Sala Civil i Penal del TSJV, Juan Luis de la Rúa Moreno, es reclama la remissió del testimoni de les actuacions que considere procedents i que constituïsquen el fonament de la decisió sobre la inhibició.

En la petició judicial, a la qual ha tingut accés Europa Press, De la Rua reclama que es procedïsquen a l'emplaçament davant d'esta sala de les parts als quals afecte la inhibició parcial decretada. També demana la remissió de la resolució del recurs de reforma que es va interposar contra la inicial inhibició parcial dictat per l'instructor del TSJM.

El passat 30 de setembre, els magistrats del TSJM Francisco Javier Vieira, Emilio Fernández Castro i José Manuel Suárez Robledano van confirmar la decisió del jutge Pedreira de remetre la causa a l'Alt Tribunal valencià, qui haurà de decidir si assumix o no la causa penal relativa als aforats valencians. En el cas que no, es crearia un conflicte de competències que arribaria al Tribunal Suprem.

A l'interlocutòria, la Sala assenyalava que "la concurrència o condició d'aforats d'algunes de les persones a les quals s'atribuïxen fets d'aparença delictiva resulta determinant de la inhibició parcial acordada respecte d'ells, sense perjudici que la seua rellevància penal siga de l'exclusiva competència dels òrgans judicials valencians".

Recalcava que el TSJCV "resoldrà sobre l'admissió de la imputació feta, sobre la connexitat o no amb les actuacions ja pendents davant de l'Instructor per ella designat en el seu moment, i, en definitiva, sobretot l'aten a l'objecte al qual supera la inhibició acordada, doncs té plena competència jurisdiccional sobre els fets relatats en les actuacions objecte de la mateixa".

En el recurs, el PP va sol·licitar que es rebutgés la inhibició "per no estar acreditats els fets que imputa la fiscalia", així com la participació en els mateixos del president valencià, Francesc Camps, l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa i l'excap de gabinet de la Conselleria de Turisme Rafael Betoret, i per mancar els fets de relació o analogia amb els "fets dels quals es coneix en la causa valenciana".

INDICIS DELICTIUS

A l'interlocutòria impugnat, el magistrat va apreciar indicis de delictes electorals corresponents a les eleccions celebrades a la Comunitat Valenciana el 27 de maig del 2007, de finançament irregular en la contractació entre Orange Market i l'Administració valenciana i suborn propi per regals percebuts per càrrecs de la cúpula de Francesc Camps. A més, troba indicis de delictes contra la Hisenda Pública i de falsedat documental.

El jutge també ha advertit que dels informes de l'Agència Tributària es revela que altres fets de la facturació d'Orange Market revelen un possible delicte electoral vinculat a les eleccions del 2008, les eleccions generals.

Alhora, ha destacat a l'interlocutòria les nombroses irregularitats en la contractació de les empreses dirigides per Francisco Correa i l'Administració Valenciana durant els anys 2004 al 2009, les que podrien ser constitutives de delictes de prevaricació.

En concret, el jutge va reclamar a València l'acumulació dels delictes electorals sobre les eleccions celebrades a la Comunitat valenciana el 27 de maig del 2007. Va esgrimir que estos delictes estan vinculats amb el pagament de servicis prestats per Orange Market al PPCV durant la campanya electoral dels citats comicis.

"El deute que el citat partit hauria contret amb la mercantil s'hauria abonat de manera opaca en efectiu per aquell, sense reflex en cap estat comptable ni declaració tributària", ha assenyalat el jutge en la resolució que ha estat impugnada pel PP. "Este deute del PPCV --en quantia de, com a mínim, 345.200 euros--, hauria estat pagada per alguns empresaris mitjançant l'abonament de factures emeses per Orange Market a les seues societats", ha afegit.

"Factures que, en conseqüència, reflectirien servicis inexistents entre les esmentades mercantils i que d'acord amb tots els indicis obrants en la causa, s'elaborarien amb l'únic fi d'encobrir donacions d'estes empreses al PP de la Comunitat València pel que fa cancel·len un deute d'este", ha afegit.

"Estos pagaments no hauran estat reflectits en els comptes formulades pel PP de la Comunitat Valenciana, com tampoc ho hauran estat aquells pagaments que han estat efectuats per diferents mercantils i no pel verdader deutor, el PPCV", ha afegit. Així, ha assegurat que Ricardo Costa i Vicente Rambla eren els gestors del pagament de la totalitat del deute del PPCV amb Orange Market, segons la documentació intervinguda.

IRREGULARITATS EN CONTRACTACIÓ I SUBORN PROPI

A l'interlocutòria, el jutge va sol·licitar l'acumulació al TSJCV per causa de connexitat dels delictes investigats contra l'Administració pública comesos en la contractació entre Orange Market i l'Administració valenciana. En concret, el jutge va al·ludir a un informe de la unitat d'auxili judicial de 13 d'abril del 2010 en què es posen de manifest diverses irregularitats en l'esmentada contractació, en els expedients del qual van intervindre alguns dels imputats en el procediment que se seguix a València.

Ha indicat que les irregularitats detectades per la Intervenció General de l'Administració de l'Estat s'han produït en els processos administratius de contractació per part de diverses conselleries de la Generalitat valenciana. Entre unes altres dades, la intervenció exposa la preceptiva autorització que, en algun cas, hi ha hagut de donar el Gabinet del President.

"Per esta raó, el delicte de suborn que s'investiga al TSJ de València podria no ser, en alguns casos, el previst a l'article 426 del Codi Penal --suborn impropi--, sinó tipificat en els articles 425, 419 o 420 --suborn propi-- del mateix text legal", ha recollit la interlocutòria.

En este punt, el jutge s'ha referit a un informe de l'AEAT de 6 de maig del 2010 que posa de manifest diverses irregularitats en la contractació, comptabilització i facturació entre Orange Market S.L. i el PP de la Comunitat Valenciana. "La participació de Ricardo Costa Climent en estos fets podria determinar una diferent valoració jurídica dels regals percebuts pel mateix, i que són objecte del procediment tramitat davant del TSJ de València.

PLANTEJA COMPROVAR RELACIÓ ENTRE REGALS I CAMPS

Segons la interlocutòria, l'avanç produït en els últims mesos a l'anàlisis de la documentació trobada en els registres practicats i en la documentació enviada per diferents ens públics, oferix "noves dades i determina una valoració nova dels fets objecte d'esta causa a fi de l'atribució de la competència".

colaboracio