23 de febrer de 2020
 

Hisenda preveu pagar a CCAA 103.000 milions d'entregues a compte i 10.955 milions del tancament del 2018

Publicado 21/1/2020 16:44:41CET
La ministra d'Hisenda i Portaveu del Govern, María Jesús Montero, compareix en roda de premsa davant els mitjans de comunicació després del primer Consell de Ministres celebrat en dimarts en Moncloa, Madrid (Espanya), a 21 de gener de 2020.
Eduardo Parra - Europa Press

Afirma que la compensació per l'IVA autonòmic del 2017 havia d'haver-se produït el 2019

MADRID, 21 Ene. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Hisenda preveu abonar enguany a les comunitats autònomes i les entitats 103.000 milions d'euros en entregues a compte del sistema de finançament el 2020, un 5% més que les comunicades inicialment l'any passat, que començarà a pagar aquesta mateixa setmana, així com altres 10.955 milions d'euros corresponents al tancament de l'exercici del 2018.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern i responsable d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que se'n va a comunicar a cada govern autonòmic l'ingrés que li correspon perquè coneguen les quantitats mensuals amb les quals van a explicar.

No obstant açò, Montero ha matisat que les xifres no són definitives i s'actualitzaran amb la presentació de la previsió macroeconòmica del projecte de Pressupostos de l'Estat per al 2020. La xifra provisional suposa entorn de 120 milions d'euros més que les entregues a comptes de l'any passat, en haver sigut realitzat en funció d'un càlcul "absolutament objectiu" amb paràmetres d'actualització que tenen en compte la població, segons Montero.

Així mateix, ha indicat que es tracta d'una comunicació urgent i obligada" perquè les regions han de conéixer les quantitats que se'n van a anar lliurant els pròxims mesos, per la qual cosa se'ls informa aquest mateix dimarts de la quantitat prevista i tornaran a ser comunicades una vegada estiga projectada la recaptació per al 2020.

Així mateix, Hisenda ha destacat que en una situació inèdita de doble pròrroga pressupostària, el Govern ha triat la fórmula "més avantatjosa" per a les administracions territorials. Montero ha ressaltat l'esforç jurídic "molt important" per a actualitzar les entregues a compte, i ha recordat que "a diferència dels governs del PP que feien xantatge a les CCAA perquè pogueren pressionar i votar a favor dels Pressupostos, aquest Govern va fer un decret llei amb l'actualització de les entregues".

D'aquesta forma, ha dit, es prorroguen les entregues a compte per a fer possible que es puguen començar a pagar "al llarg d'aquesta setmana" els primers abonaments amb la finalitat de que els proveïdors puguen cobrar ja i les regions que ho desitgen puguen escometre amortitzacions dels seus deutes.

CÀLCULS PER A L'ACTUALITZACIÓ I TANCAMENT DEL 2018

Els càlculs per a les entregues a compte prendran com a base les referències ja utilitzades en les entregues a compte actualitzades del 2019. Davant la falta de Pressupostos, Hisenda va aprovar el passat 11 d'octubre un reial decret-llei que, per primera vegada, va permetre actualitzar aquests imports malgrat la pròrroga dels comptes públics. Per tant, per a les bestretes del 2020 s'utilitzarà com a base de càlcul l'import actualitzat del 2019, en lloc dels valors de la pròrroga del 2018, que haurien sigut menors.

Per tant, les entregues a compte comunicades inicialment el 2020 a les CCAA ascendeixen a 103.000 milions d'euros, un 5%
més que les comunicades inicialment l'any 2019 i 201,82 milions més que la xifra actualitzada i definitiva de l'any passat.

Al seu torn, Hisenda ha donat a conéixer el tancament de l'exercici de 2018, pel qual les comunitats rebran altres 10.955 milions d'euros, la qual cosa suposa 4.833 milions més que l'any anterior i una quantitat "molt important" per a les regions, segons Montero.

Així, si es té en compte la previsió de liquidació del 2018, que ja va ser comunicada a les regions a l'octubre, el finançament total previst inicialment el 2020 en situació de pròrroga pressupostària ascendeix a 113.020 milions d'euros, un 9,4% més que la comunicada inicialment el passat curs també en pròrroga pressupostària (entrega a compte i liquidació 2017).

COMPENSACIÓ PER L'IVA AUTONÒMIC: "HAVIA D'HAVER SIGUT EL 2019"

Preguntada per la liquidació d'IVA a les comunitats autònomes per a compensar el desajustament del 2017, Montero ha recordat que el Govern va proposar en el projecte de PGE de l'any passat rescabalar a les regions el "dany" ocasionat el 2017, quan solament es van abonar onze mesos de l'IVA.

Referent a açò, Montero ha recordat que l'assumpte va ser "objecte de burla" en el debat pressupostari i va ser un "intent de ridiculització" afirmant que ella comptabilitzava 13 mesos de l'IVA. Per açò, ha dit cridar-li l'"atenció" que els qui van criticar i van votar en contra del projecte que arreplegava l'abonament del mes pendent d'IVA, una vegada que ha transcendit l'exercici pressupostari, seguisquen reclamant el rescabalament de recursos de l'IVA.

A més, ha recordat també que el Govern va plantejar la flexibilització dels objectius de dèficit de les CCAA que hauria permès a les regions una despesa de més de 2.000 milions addicionals.

"Corresponia a l'any 2019 perquè el sistema de finançament té la liquidació dos anys més tard de l'exercici en el qual es produeix. El dany del 2017 s'hauria d'haver reparat el 2019, en no tindre el projecte de PGE i la rebutjaren les forces parlamentàries i en rebutjar-la, va decaure aquesta mesura i no la vam poder atendre", ha aclarit.

RESPOSTA A GALÍCIA

Montero ha sigut preguntada en la roda de premsa per la carta que li va enviar el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, al president del Govern central, Pedro Sánchez, reclamant el pagament del deute de 200 milions amb aquesta comunitat per l'ajust de l'IVA del 2017.

La portaveu ha respost que Sánchez va a fer una ronda per a veure's amb tots els presidents autonòmics inclòs Feijóo i que eixe serà el moment d'abordar "qüestions d'interés" per a la Xunta. Però Montero ha aprofitat per a censurar el vot en contra del PP als Pressupostos de l'Estat del 2019 en els quals s'incloïa eixa compensació per IVA, entre altres assumptes.

"Em crida l'atenció que demane el que va negar amb el vot contrari del seu partit. Em crida poderosament l'atenció", ha afegit la responsable d'Hisenda.

colaboracio