Iglesias demana ser "realistes" davant el possible avançament electoral

el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el sotsdirector de la Vanguar
Jesús Prieto - Europa Press - Archivo
Publicado 11/2/2019 18:38:45CET

MADRID, 11 Feb. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha admès que cal ser "realista" davant la possibilitat d'un avançament electoral si no tiren avant els Pressupostos, i ha defès la necessitat que després d'eixos hipotètics comicis, el PSOE torne a apostar per negociar la investidura amb la majoria que va fer possible la moció de censura.

"Encara hi ha temps per a arribar a acords i seguirem treballant, però hem de ser realistes", assegura en un dels missatges que ha publicat aquest dilluns en Twitter, arreplegats per Europa Press, per a analitzar el possible avançament electoral, davant la dificultat que els comptes públics passen aquesta setmana el seu primer examen en el Congrés.

Iglesias segueix gaudint de la seua baixa per paternitat --que va començar en Nadal i que preveu allargar fins a març--, però no ha deixat d'intervenir en la vida pública a través de les xarxes socials en determinades ocasions d'especial transcendència, com la crisi que va patir Podem després de la marxa d'Íñigo Errejón.

També va realitzar un parèntesi en la seua baixa la setmana passada per a reunir-se en La Moncloa amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per a parlar dels Pressupostos, abans que l'Executiu decidira trencar divendres passat les negociacions amb les forces independentistes.

Referent a açò, Iglesias comença la seua exposició recordant que Podem porta "dient des de novembre que, de no comptar amb suports per a traure els pressupostos, el Govern es veuria obligat a avançar eleccions i fer-les fins i tot abans del 26 de Maig".

"Per açò ens preparem", afig, en referència a les polèmiques primàries d'urgència que Podem va celebrar al desembre per a configurar les seues llistes al Congrés, en les quals Iglesias va resultar reelegit per a aspirar a la Presidència del Govern.

En aquest punt, el líder 'morat' assenyala que encara que "encara hi ha temps per a arribar a acords" i en Podem van a seguir treballant, han de ser "realistes" davant la possibilitat que els Pressupostos caiguen aquesta setmana en el Congrés si ERC i PDeCAT mantenen la seua negativa de retirar les seues esmenes de totalitat.

Iglesias també aprofita per a recordar que Podem ja va proposar al novembre el Govern organitzar una mesa dels partits que van fer possible la moció de censura "no només per a parlar dels pressupostos, sinó per a construir un horitzó de país des del diàleg i el respecte a les diferències (valors republicans)".

ALERTA DE L'INTENT DE CONFORMAR "UN BLOC DE GRAN CENTRE"

Davant el fracàs de les negociacions entre el Govern i la Generalitat sobre eixa mesa de partits, Iglesias assegura que, si hi ha avançament, Podem eixirà a guanyar, i aprofita per a avisar Sánchez que les elits van a intentar configurar per a les pròximes eleccions "un bloc de 'gran centre' amb PSOE i Ciutadans i una nova força progressista que ho facilitara des de fora".

"Sospite que eixe model (preferit també pels barons conservadors del PSOE) no tindrà la força electoral suficient per a donar-se", assenyala, per a defendre que, per contra, el que Espanya necessita és que es mantinga la majoria que va fer possible la moció de censura per a conformar "un govern que assegure els pactes ja aconseguits per a aquests Pressupostos".

Així, assegura que "si es tornen a donar les condicions perquè el bloc de la moció negocie una investidura i un govern, caldrà assumir els mateixos reptes". "Recuperació de l'Estat del benestar (que seria un missatge a la UE) i reconeixement de la plurinacionalitat i el diàleg", enumera.

"La política de gestos pot ser eficaç en el curt termini però no és una política de govern. Els moviments macronistes de tint més conservador o més progressista, aporten adrenalina a l'agenda mediàtica, però cap horitzó de país, seguretat o certeses", adverteix.

Contador
colaboracio