Igualtat planteja una reserva de places del 10% per a aïllament en les residències davant possibles rebrots

Dona anciana en una residncia de majors en imatge d'arxiu
JUNTA DE ANDALUCÍA
Publicado: martes, 26 mayo 2020 12:23

Els centres de dia organitzaran en la fase 2 torns d'accés de fins a un 33% de les places autoritzades que rotaran de forma setmanal

VALNCIA, 26 May. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha elaborat un document base per a treballar la desescalada amb el sector de les residncies de persones majors, que inclou la necessitat de preparar un pla de contingncia amb mesures de seguretat, higiene i organitzatives. A més, planteja que els centres hauran de disposar d'un 10% de les places reservades per a allament, amb l'objectiu de preservar la salut de les persones usuries en cas de possibles rebrots del coronavirus.

Segons han informat fonts d'aquest departament, aquesta reserva de places, no obstant a, podr variar en el cas dels centres on més incidncia ha tingut la pandmia. Així mateix, les residncies hauran de comptar amb un estoc de garantia d'equips de protecció per a, almenys, quatre setmanes, a més del material que, com ja ha succet en aquests mesos anteriors, disposa la Generalitat Valenciana a través de la prpia Conselleria d'Igualtat o des dels departaments de Sanitat.

Així se li ha traslladat al sector en una reunió amb la Conselleria per a posar en comú mesures per a la desescalada en centres d'atenció diürna i residncies per a persones majors. En la trobada van participar la Plataforma de la Dependncia, Cermi, els sindicats CCOO i UGT, el Consell del Major, Lares, La Saleta i el grup de representació d'empreses Aerte.

El pla elaborat per la Conselleria d'Igualtat per a abordar la desescalada inclou també mesures de les fases 0 i 1 que ja s'apliquen, i també la fase 2 i 3. L'objectiu de conjuminar totes les previsions en un sol programa és "estar preparats per a una possible regressió de fases, depenent de l'evolució de la pandmia i les decisions que adopte el Govern d'Espanya", han precisat aquestes fonts.

VISITES A RESIDNCIES

En la fase 2 es permetr la visita de familiars o próxims fins a un mxim de dos persones i el centre organitzar visites per a un percentatge d'usuaris al dia a determinar en funció del nombre de residents, ja que no és el mateix organitzar-les per a un centre de 60 que de 200 usuaris. En tot cas, s'hauran de realitzar en espais a l'aire lliure dins del centre.

Pel que es refereix als nous reingressos, s'estudiar que es puguen realitzar al llarg de la fase 2 "de manera usual", atés que ja es duen a terme en els casos "d'urgncia".

En la fase 3, es recuperen els ingressos i, si en els últims 15 dies el centre no ha tingut cap cas confirmat de coronavirus, es permetran les eixides de persones usuries respectant les normes que s'apliquen a la població general del majors de 65 anys.

CEAM

En la fase 2, els centres d'atenció a persones majors (CEAM), centres integrals de majors (CIM), llars de persones jubilades i similars podran tindre activitat solament per a la prestació de servicis de parafina, podologia, fisioterpia i altres accions de rehabilitació.

La condició ser que es duga a terme amb cita prvia i aplicant les mesures d'higiene i seguretat pertinents. A més, es manté l'atenció domiciliria i l'ampliació a cap de setmana de la cobertura del programa 'Menjar a Casa'. En aquest cas, la fase 3 es mantindr en els mateixos termes per a aquests recursos.

CENTRES DIÜRNS

En la fase 2, els centres d'atenció diürna hauran de remetre a la Conselleria un pla organitzatiu per a la transició a la normalitat. Així mateix, aquells que tinguen residncies annexes solament permetran l'accés a les persones residents. En el cas dels centres diürns independents, s'organitzaran torns d'accés de fins a un 33% de les places autoritzades que rotaran de forma setmanal, excepte en els casos que l'espai del centre permeta ampliar eixe percentatge amb seguretat.

En la fase 3, els centres diürns amb residncia annexa s'atendr de forma rotativa als usuaris del centre i als externs. Aquells centres diürns sense residncia annexa també faran torns rotatoris del 50% cada setmana de les places autoritzades.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià