Publicado 29/10/2020 10:35CET

Illa alerta que quasi tota Espanya es troba en risc "alt o molt alt" de transmissió

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, intervé durant una sessió plenària en el Congrés dels Diputats, a Madrid, (Espanya), a 29 d'octubre de 2020.
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

MADRID, 29 Oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha alertat que la situació de la pandèmia en la gran majoria de territoris espanyols, excepte Canàries, es troba en nivells de risc "alts o molt alts", i que l'escenari actual és "molt preocupant" per l'arribada de l'hivern, de les malalties respiratòries i l'"entorn inestable" a nivell internacional.

En la seua intervenció davant el Ple del Congrés dels Diputats per a defendre l'estat d'alarma, el ministre s'ha fixat com a objectiu, no obstant açò, reduir la incidència per sota dels 25 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies (Espanya es troba en 452, segons les últimes dades de Sanitat), 4 per cent de positivitat (actualment en el 13,5%) i el 5 per cent d'ocupació d'UCI (25,5% en aquests moments).

"És cert que és un objectiu progressiu i partim de nivells molt alts, però eixe és l'horitzó sobre el qual hem d'anar avançant", ha assenyalat el ministre, malgrat que la situació actual resulta "molt preocupant" i el COVID-19 "s'estén per tot el món a gran velocitat tots els dies".

Illa ha detallat que amb el canvi d'estació, tant Espanya com la resta de països europeus, "està veient agreujada la seua situació". "Augmenta ràpidament el nombre de contagis i també, encara que més lentament, l'ocupació hospitalària. Tenim una tendència ascendent durant tres setmanes. Excepte Canàries, que té una evolució molt favorable, la resta se situen en un nivell alt o molt alt de risc, amb una alta transmissió del virus", ha indicat.

En aquest sentit, també ha advertit d'un "risc alt" en l'ocupació hospitalària: "Frega el 25 per cent en UCI i el 14 per cent en hospitalització general. Hi ha diversos territoris per sobre del 35 per cent d'ocupació en UCI". Així, ha lamentat que la pressió assistencial actual és "important", per la qual cosa ha instat a reduir-la "amb mesures contundents", com l'estat d'alarma.

colaboracio