Publicado 30/6/2020 17:44:34 +02:00CET

Interior no troba rastre en els seus arxius de cap 'operació Kitchen' per a espiar Bárcenas

Francisco Martínez serà citat a declarar al llarg del mes de juliol després que s'haja alçat part del secret de sumari

MADRID, 30 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de l'Interior no ha trobat en els seus arxius o en la documentació de fons reservats cap pagament que faça referència a una operació policial denominada 'Kitchen', l'operatiu secret que investiga l'Audiència Nacional suposadament engegat en 2013 per a espiar l'extresorer del PP Luis Bárcenas i sostreure-li informació sensible del partit.

Així consta en un ofici, al que ha tingut accés Europa Press, de la Secretaria d'Estat de Seguretat remès al titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, Manuel García Castelló, qui li havia sol·licitat que aportara "qualsevol documentació arxivada en aquest Departament referent amb les investigacions seguides" per la Unitat d'Assumptes Interns de la Policia Nacional en referència a la peça 7 del conegut com a 'cas Villarejo' o 'cas Tàndem'.

"Revisada la documentació obrante en est Centre Gestor de fons reservats dels Servicis Centrals del Ministeri de l'Interior, i corresponent a la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia Nacional per als anys 2013 a 2015, no consta cap corresponent o que faça referència a una operació policial denominada KITCHEN, CUINER, CUINA o K", explica l'ofici, de data 15 de novembre de 2019.

En la peça 7 s'investiga el desplegament en el qual hauria participat el comissari jubilat i a la presó provisional José Manuel Villarejo para, amb fons reservats, pagar a Sergio Ríos, que era el xofer de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, a fi que sostraguera documentació sensible sobre el partit que obrava en el seu poder. Aquell presumpte operatiu policial s'hauria desenvolupat sense control judicial a partir de l'any 2013.

Aquest operatiu hauria comptat amb el suport de Sergio Ríos, xofer del tresorer del PP i també investigat, que hauria sigut captat com a confident a raó de 2.000 euros al mes dels fons reservats.

En el curs de la instrucció d'aquesta peça, de la qual s'ha alçat el secret de sumari de forma parcial, l'excap de la UCAO Enrique García Castaño, un altre dels investigats en aquesta macrocausa, va declarar que es tractava d'un operatiu legal per a buscar fons ocults i testaferros que Bárcenas hauria estat ocultant a la justícia. També va negar, com va fer l'ex director adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino, que tinguera el nom de 'Kitchen', l'apel·latiu que hauria donat Villarejo a l'assumpte.

En una de les seues últimes declaracions en la macrocausa, García Castaño va aportar el contingut de dos mòbils sostrets a Bárcenas en el context de l'operatiu que ell mateix va bolcar en un ordinador portàtil adquirit ex profeso per a poder mostrar la informació a l'aleshores secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez.

A L'INICI DE L'ANY ES VA NEGAR A DECLARAR

El que anara 'número dos' d'Interior quan el ministeri estava dirigit per Jorge Fernández Díaz va ser imputat principis d'enguany després que diversos implicats en aquesta operació secreta l'assenyalaren com a responsable dels fons reservats i com la persona que estava al tant del dispositiu per a espiar l'extresorer.

Va ser citat en aquell moment, però es va acollir al seu dret a no declarar davant el jutge i els fiscals anticorrupció perquè les actuacions estaven aleshores sota secret de sumari.

Ara, i després que Martínez s'haja mostrat disposat a comparéixer, el jutge García Castelló ha alçat part d'eixe vel i cridarà de nou a l'exsecretari d'Estat al llarg del mes de juliol, segons han informat a Europa Press fonts jurídiques.

colaboracio