Intersindical denuncia la inacció de la Generalitat davant la baixada d'ús social del valencià

Archivo - Imatge d'arxiu de la campanya 'Sempre teua. La teua llengua'
GVA - Archivo
Publicado: viernes, 9 diciembre 2022 12:51

   VALNCIA, 9 Dic. (EUROPA PRESS) -

   Intersindical Valenciana denuncia la "inacció" de la Generalitat davant la baixada de l'ús social del valenci que arreplega l'última enquesta publicada per la direcció general de Política Lingüística sobre el coneixement i la utilització d'aquesta llengua.

   Els resultats, donats a conéixer aquesta setmana per l'administració autonmica, mostren un increment generalitzat en la capacitat d'entendre el valenci, parlar-lo, llegir-lo i escriure en aquesta llengua, tot i que s'aprecia una baixada de l'ús de la llengua en contextos com a les llars o amb les amistats.

   En un comunicat, Intersindical lamenta que l'estudi confirma una situació "ja molt coneguda des de fa temps", davant la qual exigeix mesures reals i efectives per a recuperar i millorar l'ús social del valenci, amb campanyes "clares i directes" dirigides la seua recuperació.

   Reclama així la immersió lingüística en valenci a les escoles, la reciprocitat de l'espai comunicatiu en catal, programes infantils i juvenils en Punt i plataformes digitals en valenci al costat d'una llei d'igualtat lingüística que potencie el valenci i acabe amb les discriminacions que pateix la comunitat valencianoparlant.

   Parallelament, urgeix a engegar un pacte social per la llengua i polítiques lingüístiques transversals a tots els mbits que afecten a la societat, com l'economia, l'urbanisme o el món empresarial.

   A més d'aquestes peticions, el sindicat assenyala que l'última enquesta sobre l'ús del valenci es va publicar en 2015, "just l'any del canvi de govern del PP al Botnic". Segons recorda, la situació "ja era preocupant" eixe any "i ara encara ho és més" perqu s'ha redut en huit punts malgrat que la competncia lingüística en valenci ha augmentat.

   A suposa, al seu juí, que no hi ha una transferncia entre el coneixement lingüístic del valenci i el seu ús, "alguna cosa que ja se sabia i que aquesta enquesta només ha fet que confirmar".

ENQUESTA "INVISIBLE" EN EL PONT DE DESEMBRE

   Unes altres de les crítiques d'Intersindical és que l'enquesta s'haja fet pública enmig d'una setmana plena de festius, la qual cosa en la seua opinió la far "invisible" per a la ciutadania, així com que "cap representant del govern valenci, ni tan sols el director general de Política Lingüística --Rubén Trenzano-- haja convocat als mig per a donar-la a conéixer i explicar les polítiques que es pensen dur a terme per a revertir la situació".

   I és que, segons denuncia, fins ara no s'han aplicat polítiques efectives i eficaces per a fomentar l'ús del valenci: "És cert que hem recuperat la rdio i televisió en valenci, per manquen programes infantils i juvenils. És cert que s'ha anunciat la competncia lingüística en valenci per al funcionariat, per s'ha deixat fora l'mbit de la justícia i la sanitat".

   "S'han previst unes homologacions de coneixements de valenci totalment desconnectades de la realitat de l'ensenyament i sense haver comptat amb l'opinió dels docents. És cert que s'ha incrementat el nombre de cursos en valenci per al conjunt de la ciutadania, per no hi ha polítiques d'ús que traslladen aquest increment del coneixement lingüístic al carrer".

   En aquesta línia, Intersindical reconeix que "s'han creat estructures com el Consell Social de les Llengües (2018), per aquest consell no ha fet cap proposta i ni tan sols li ha consultat sobre els projectes de decret de l'acreditació lingüística o de l'homologació d'aquesta acreditació per estudis no universitaris", igual que "s'han fet campanyes de promoció del valenci per no se sap qu s'ha promocionat i quins resultats ha donat".

   Per contra, lamenta que s'han eliminat línies en valenci, no s'ha complit el compromís de la reciprocitat entre Tv3, IB3 i Punt, no hi ha canals o programes infantils i juvenils ni cap política respecte a plataformes audiovisuals com Netflix o HBO i una de cada tres denúncies per vulneració de drets lingüístics es produeixen a les administracions públiques.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià