Intersindical veu poc ambiciós el requisit lingüístic i lamenta que els professors es facen càrrec de l'homologació

Archivo - Alumnes de Batxillerat en una imatge d'arxiu
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 29 noviembre 2022 18:16

   VALÈNCIA, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Intersindical Valenciana considera insuficient la regulació de la competència lingüística en la funció pública, ja que lamenta que "no siga més ambiciosa" i abast el conjunt de l'administració. A més, adverteix que els professors de Valencià hauran d'assumir noves responsabilitats amb l'homologació automàtica de títols en aquesta llengua en ESO i Batxillerat.

   El requisit, segons va anunciar aquest dilluns la Generalitat, serà del C1 de valencià per als funcionaris d'alt rang, però no s'aplicarà fins el 2025 i no afectarà ni a sanitaris ni a docents. El coneixement d'aquesta llengua s'homologarà automàticament en aprovar l'assignatura en ESO i Batxillerat, amb efectes retroactius al curs 2021-2022.

   En un comunicat, Intersindical reconeix que és una "bona notícia" que per als cossos A1 i A2 finalment el nivell requerit siga el C1 i no el B2, "com va anunciar la consellera Gabriela Bravo en el mes de maig".

   Açò sí, recorda la seua reclamació reiterada sobre la necessitat de regular la competència lingüística en el conjunt de la funció pública, no solament en educació. En 2016 es va firmar un acord entre els sindicats majoritaris de la funció pública per a garantir els drets lingüístics de la ciutadania davant les administracions, "un acord que va comptar amb el suport d'entitats de la societat civil que treballen per la normalització del valencià".

   Segons apunta, aquest acord es va materialitzar en la Llei de la Funció Pública valenciana de 2021, però no es van incorporar els nivells de competència lingüística per desacords entre el govern i es va derivar a un futur reglament que, al seu juí, té menys pes legislatiu i es va concretar finalment aquest dilluns.

   En el procés de negociació i tramitació de la llei, Intersindical va demanar que els nivells exigibles de coneixement de valencià anaren el C1 per als grups A1, A2, B i C1; el B1 per al grup C2; l'A" per a les agrupacions professionals funcionarials.

REBUTJA QUE NO S'APLIQUE EN SANITAT

   Al marge dels nivells, lamenta que la sanitat haja quedat finalment fora d'aquest reglament; "contravenint l'acord sindical que incloïa una proposta específica, que contemplava algunes exempcions per a garantir la cobertura del servici, i la demanda de les entitats i la societat valenciana".

   Tot açò quan assegura que gran part del personal sanitari té ja una titulació de valencià. En qualsevol cas, exigeix que la Generalitat convoque cursos gratuïts i en horari laboral per als sanitaris de centres públics que no tinguen la titulació.

   Quant a l'homologació de títols, Intersindical adverteix que els centres de Secundària hauran d'assumir una nova responsabilitat i funcions que "no els correspon i que afegiran més pressió", ja que l'alumnat certificarà diferents nivells de coneixement de valencià en funció del curs i de la nota obtinguda en Batxillerat (un 7 per al C1).

SENSE CONTEMPLAR L'ELIMINACIÓ DE L'EXEMPCIÓ

   "Els instituts i, en concret, el professorat de valencià, assumiran noves funcions i responsabilitats en la pràctica. Pareix que torna a recaure tot el pes de la normalització del valencià en el sistema educatiu", lamenta, i recorda que "l'eliminació de l'exempció del valencià en el sistema educatiu no està contemplada en el reglament".

   En general, la central sindical exigeix que el reglament aconseguisca el conjunt de les administracions públiques valencianes i que els efectes siguen immediats i "no s'ajornen novament fins a com a mínim d'ací a tres anys", al costat d'altres mesures per a aconseguir que "efectivament, el valencià siga una llengua d'ús entre el conjunt de la ciutadania valenciana".

   "Fa falta que es potencie l'ús social de la llengua, que es promulgue una llei d'igualtat lingüística, que s'engeguen polítiques reals i efectives per a evitar la pèrdua de valencianoparlants", reivindica.

   Per tot açò, Intersindical Valenciana considera "una nova oportunitat perduda" que aquesta reglamentació de la competència lingüística no siga més ambiciosa i avanç "decididament" cap a la normalització de les dos llengües oficials a la Comunitat.

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià