Intervingudes al Port de València 5,5 tones de cocaïna, la major partida a Espanya en quatre anys

Imatge de les cinc tones intervingudes en el Port de València
AEAT
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 15:09

   La droga podria haver aconseguit un valor en el mercat il·lícit superior als 340 milions d'euros

   La Guàrdia Civil sospita que darrere hi ha diverses organitzacions europees i que arribaran més carregaments

   VALÈNCIA, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Una operació de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil ha permès la intervenció d'un total de 5,5 tones de cocaïna al Port de València, la major partida d'aquesta substància a Espanya des de fa més de quatre anys i la tercera en només un contenidor, segons els registres del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Es tracta, a més, de la més important en aquest port des que existeixen registres.

   L'operació conjunta ha permès la intervenció de 5.592 quilos de cocaïna camuflada entre un carregament de fruita legal en un contenidor procedent d'un país de Sud-amèrica. Dins hi havia 30 palés de cartó amb un total de 215 caixes que contenien la droga, amb una alta puresa d'entre el 75 i el 85%, segons ha explicat als periodistes el comandant cap de la Policia Judicial de la Comandància de València, Jesús Gozalo.

   De moment no hi ha detinguts, encara que es preveu que hi haja perquè la investigació segueix oberta, i no es pot determinar l'origen exacte de la cocaïna. Els investigadors sospiten que darrere podrien estar diverses organitzacions europees dedicades al tràfic d'estupefaents i que podrien arribar més carregaments, a causa de la baixada del preu d'aquesta droga en el mercat durant l'últim any.

   Les actuacions de l''Operació Pética' es van iniciar l'any 2021, arran de diverses importacions legals al territori nacional de fruita i verdura aprofitant el comerç legal d'aquest tipus de mercaderies des de l'altre costat de l'Atlàntic, que podrien estar sent utilitzades per al comerç transatlàntic de drogues.

   Fruit d'aquestes investigacions, es va poder intervenir en el mes de setembre en el Port de Barcelona una mercaderia a l'interior de la qual s'amagaven 70 quilos de cocaïna. Continuant amb la investigació, els agents van localitzar en el Port de València un contenidor provinent de Sud-amèrica que podria estar sent utilitzat per a introduir droga.

   Els agents van procedir a la seua inspecció i van localitzar en el seu interior més de 5,5 tones de cocaïna ocultes a l'interior, juntament amb la mercaderia la importació de la qual era legal. Una vegada 'tallada' la substància, eixes més de cinc tones podrien haver aconseguit un valor en el mercat il·lícit superior als 340 milions d'euros.

ENTRE TRES I QUATRE MESOS PER A CARREGAR-LO

   Segons les perquisicions dels investigadors, els responsables d'aquest gran carregament podrien haver tardat entre tres i quatre mesos a recaptar els diners per a trobar un productor, pagar la droga al país d'origen i organitzar l'enviament.

   Actualment la investigació continua oberta, mentre que s'està tractant de determinar, d'una banda, als responsables de la introducció de la substància estupefaent i, d'altra banda, a les persones que posteriorment s'encarregarien de la distribució de la droga a Espanya.

   Com a balanç, el comandant cap ha destacat que 2022 és un "any rècord" en la confiscació de cocaïna al Port de València, en superar les deu tones amb aquest últim carregament que solament podia entrar via marítima per la seua magnitud. "Creiem que pot haver-hi més partides per la baixada del preu de venda", ha advertit, i ha recordat que es presta una atenció especial a tots els "punts calents", especialment en els enviaments que arriben de Sud-amèrica.

   L'actuació s'ha realitzat en el marc de la Unitat d'Anàlisi de Riscos (UAR) que conforma l'Agència Tributària (a través del Servici de Vigilància Duanera), que té per objectiu dur a terme una tasca permanent de control i anàlisi del trànsit internacional de mercaderies.

   Igualment, en l'operació han participat funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de València i Madrid i l'Equip de Delinqüència Organitzada i Antidroga de la Comandància de València de la Guàrdia Civil.

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià