Investigadors de CEU UCH sensibilitzen sobre la importància de l'aqüicultura i l'aprofitament de recursos marins

Projecte CEU
CEU
Publicado: lunes, 29 noviembre 2021 14:14

   Presenten els resultats del tercer projecte Parapez sobre la transmissió de parasitisme en peixos conreats i salvatges

   VALNCIA, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Investigadors de la Facultat de Veterinria de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) de Valncia sensibilitzen, coincidint amb la celebració aquest dimarts del Dia de l'Aqüicultura i a través de diferents conferncies i exposicions, sobre la importncia del sector aqüícola i l'aprofitament dels recursos marins en l'alimentació global.

   Així mateix, presentaran aquest dimarts els resultats de la tercera edició del projecte Parapez, centrat en l'avaluació de la transmissió de parasitisme en espcies de peixos conreats i salvatges en les granges marines i el seu entorn.

   El grup SAIGAS (Servei d'Anlisi, Investigació i Gestió d'Animals Silvestres) de la CEU UCH desenvolupa aquest projecte en granges aqüícoles situades en mar obert en aigües de Canries i la Comunitat Valenciana, ha informat la institució acadmica en un comunicat. La iniciativa compta amb la collaboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecolgica i el Repte Demogrfic, a través del Programa Pleamar, cofinanat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

   L'obtenció d'imatges subaqütiques nocturnes en mar obert ha perms en aquesta tercera edició de l'estudi completar l'anlisi de la fauna salvatge que envolta les granges acuícolas participants en la investigació. En total, s'han estudiat al voltant d'11.000 imatges.

   A més d'espcies habituals en aquests ambients, com la boga, l'alatxa o la palomida, s'han pogut identificar altres d'interés com el dofí mular (Tursiops truncatus), la tonyina roja (Thunnus thynnus) o la tortuga babau (Caretta caretta), així com diferents espcies de ratlles, ha precisat la universitat.

   Per a l'anlisi parasitolgic, l'equip investigador de la CEU UCH ha pres 533 mostres. D'aquest, 194 han sigut preses dels vivers dels peixos de cultiu: orades i llobarros; mentre que altres 121 s'han obtingut de peix adquirit en diferents llotges de la Comunitat Valenciana i 218 mostres més han sigut preses de peixos d'espcies que habiten al voltant dels vivers de les granges marines.

   L'investigador principal de l'estudi i professor de la CEU UCH, Jordi López Ramon, ha assenyalat que "el resultat de l'anlisi d'aquestes mostres ha presentat una baixa prevalena de nematodes, parsits trobats en el sistema digestiu de diferents mostres salvatges, tant en les mostres de les diferents llotges, com en peixos salvatges que habiten al voltant dels vivers de cultiu estudiades".

   López ha comentat que "en el cas dels animals d'aqüicultura, aquest tipus de parsits no s'han trobat" i ha destacat que "aquest estudi de la parasitofauna d'espcies de peixos salvatges i conreades permet garantir tant la biodiversitat i la preservació de la fauna marina salvatge, com la seguretat alimentria dels productes acuícolas obtinguts". A més, es possibilita "millorar la sanitat i benestar dels peixos conreats en granges installades en mar obert".

   A més de la presentació dels resultats del projecte Parapez, el Paranimf de la CEU UCH acollir aquest dimarts diverses conferncies d'experts en les tcniques de cultiu del mar per a l'obtenció d'aliments com la camaronicultura, per a la producció de marisc, o les innovacions de l'aqüicultura per a millorar la seua sostenibilitat.

   El divulgador científic José Miguel Mulet ser un dels ponents de la jornada, amb una conferncia dedicada a l'impacte ambiental. "Per a visibilitzar l'aqüicultura, una activitat poc coneguda, comptem amb la collaboració en aquestes activitats d'Aqüicultura d'Espanya, la principal entitat dedicada a donar a conéixer aquest sector en el nostre país i treballar en ell d'una manera sostenible, integradora i responsable amb el medi ambient", ha apuntat Jordi López.

   Aquestes activitats es completen amb l'exposició de fotos aqutiques obtingudes en el projecte Parapez 3 en l'entorn marí de les granges acuícolas de Canries i la Comunitat Valenciana. A elles se suma el menú de la cafeteria universitria d'eixa jornada, que estar elaborat a fora de peix.

   Totes les activitats han sigut organitzades pel Club d'Aqüicultura, integrat per estudiants de la Facultat de Veterinria de la CEU UCH, amb la finalitat de posar en valor l'aportació de l'aqüicultura a l'alimentació global.

EQUIP MULTIDISCIPLINARI

   L'equip multidisciplinari d'investigadors del grup SAIGAS de la Universitat CEU Cardenal Herrera que participa en el projecte Parapez 3 són els doctors Jordi López, com a director del projecte; Juan Manuel Lomillos, como coordinador; y Elena Corcuera Martínez, Candela Doménech Zapata, Víctor Manuel Lizana, Jordi Aguiló, Juan Manuel Lomillos, Jesús Cardells, Marta Muñoz Vaquero y la doctoranda Samantha Moratal.

   El projecte explica també amb la collaboració de l'Agrupació de Defensa Sanitria de l'Aqüicultura de la Comunitat Valenciana (ADS ACUIVAL), la de Canries (ADS ACCAN) i l'Associació Empresarial d'Aqüicultura d'Espanya (APROMAR).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià