Israel no rebrà la delegació de Polònia si no hi ha voluntat d'esmenar la llei sobre l'Holocaust

Publicado 12/2/2018 11:25:32CET

MADRID, 12 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Israel ha notificat a Polònia que no rebrà una delegació del país europeu per a discutir la polèmica llei sobre l'Holocaust fins que Varsòvia no mostre la seua voluntat d'esmenar-la.

Les autoritats poloneses van nomenar un equip de cinc persones, entre elles diplomàtics i historiadors, per a iniciar un diàleg amb Israel per a resoldre la crisi.

L'ambaixador polonés a Israel, Jacek Chodorowicz, va ser informat recentment que la visita no és necessària en cas que Varsòvia no estiga disposat a considerar seriosament una esmena a la llei, segons ha informat el diari israelià 'Yedioth Ahronoth'.

La llei pena fins a amb tres anys de presó l'ús de l'expressió "camps de la mort polonesos" per a referir-se als centres d'extermini construïts i gestionats pel règim d'Adolf Hitler durant l'ocupació nazi de Polònia, així com qualsevol terme que faça responsable a Varsòvia dels crims del nazisme en el país.

La llei ha tibat les relacions entre Israel i Polònia. El Govern polonés va anunciar el dilluns la cancel·lació de la visita del ministre d'Educació israeliana, Naftali Bennett, després d'unes declaracions que va realitzar acusant la població polonesa de col·laborar en l'Holocaust. Bennett va dir sentir-se "honrat".

Yad Vashem, el centre israelià en commemoració de les víctimes de l'Holocaust, ha afirmat que la frase "camps d'extermini polonesos" és una distorsió històrica, si bé ha ressaltat que el projecte de llei "podria dissipar les veritats històriques sobre l'assistència que van rebre els alemanys de la població polonesa".

El centre afirma que entre 30.000 i 35.000 jueus --prop de l'u per cent de la població jueva polonesa per aquell temps-- van ser salvats gràcies a l'ajuda de polonesos. Més de 6.700 polonesos --el major nombre per país-- han sigut honrats com a 'justs entre les nacions'.

colaboracio