Publicado 06/05/2021 18:41CET

Israel.-Un tribunal militar israelià presenta càrrecs contra l'espanyola Juana Ruiz tres setmanes després del seu arrest

Un manifestant amb una pancarta de suport a l'alliberament de Juana Ruiz a Madrid
Diego Radames/SOPA Images via ZU / DPA

   El Shin Bet denuncia que s'haurien desviat milions d'euros d'ajudes europees per a finançar al FPLP, una organització terrorista

   MADRID, 6 maig (EUROPA PRESS) -

   Juana Ruiz, la ciutadana espanyola detinguda el passat 13 d'abril per les forces de seguretat israelianes a Cisjordània, ha conegut finalment aquest dijous els càrrecs dels quals se li acusa i que, segons ha assegurat a Europa Press la seua advocada, no tenen a veure amb finançament del terrorisme.

   Ruiz, de 60 anys i que resideix des de fa més de 35 a Cisjordània, on treballa com a coordinadora de projectes en l'ONG palestina Health Work Committees (HWC), va ser detinguda el 13 d'abril en la seua casa en Beit Sahur, prop de Belén, per més de 20 soldats israelians.

   Fins a aquest dijous havia comparegut en diverses ocasions davant un tribunal militar, sense que se sabera en concret de què se li acusava fins que finalment se li ha informat que hi ha cinc càrrecs en contra seva, segons ha indicat Gaby Haski.

   En concret, ha precisat, se li acusa de tres càrrecs en relació amb el seu treball en HWC, organització a la qual Israel considera il·legal, així com d'haver introduït diners en els territoris palestins i d'haver rebut fons amb falses pretensions. "No hi ha cap càrrec oficial de finançament del terrorisme", ha recalcat.

   L'advocada ha precisat que està prevista per a dilluns que ve una nova audiència, en la qual es presentaran formalment els càrrecs i en la qual l'Exèrcit israelià demanarà que seguisca detinguda a l'espera que concloga el juí i la defensa sol·licitarà la seua posada en llibertat.

   D'altra banda, respecte a l'acusació per part de les autoritats israelianes que HWC té vincles amb el Front Popular d'Alliberament de Palestina (FPLP), una organització que tant la UE com els Estats Units consideren com a terrorista, l'advocada ha assegurat que és una cosa que s'està intentant crear, al mateix temps que ha sostingut que si HWC és una organització il·legal no hauria de seguir treballant, com continua fent.

   DESVIAMENT DE FONS PER Al FPLP

   Entretant, el Shin Bet --el servici de seguretat interior d'Israel-- ha desvetlat que el FPLP ha usat l'organització per a la qual treballa Ruiz i unes altres per a defraudar diversos milions d'euros a organitzacions i països europeus en els últims anys.

   "Les institucions del FPLF van enganyar a diverses organitzacions d'ajuda a Europa a través de diversos mètodes com a projectes ficticis, transferència de documents falsos, falsificació i factures unflades, desviament de licitacions, falsificació de documents i firmes bancàries, salaris unflats i més", ha indicat el Shin Bet, segons informa 'Times of Israel'.

   Tots aquests diners, segons el servici de seguretat, es va usar per a pagar a les famílies de membres del FPLP abatuts, per a reclutar a nous combatents i per a difondre la propaganda del grup a Cisjordània, la Franja de Gaza i Jerusalem Est.

   Entre 2014 i 2021, els governs de Països Baixos, Espanya, Bèlgica, Itàlia, Suècia, Dinamarca, Irlanda, Alemanya, França, Noruega, Suïssa i la UE van concedir més de 200 milions d'euros a la xarxa d'ONG del FPLP, inclosa l'organització per a la qual treballa Ruiz, d'acord amb dades de NGO Monitor, un 'think-tank' israelià que analitza les fonts de finançament de les organitzacions de la societat civil i el seu ús, citades per Jerusalem Post'.

ALTRES DETINGUTS

   A més de Ruiz, la campanya de suport a l'espanyola va informar en el seu moment que també han sigut detinguts per les autoritats israelianes Tayseer Abu Sharbak, responsable actual del Departament de Comptabilitat d'HWC i Saeed Abbad, anterior responsable del mateix fins a fa dos anys.

   En declaracions a Europa Press, una de les integrants de la plataforma en favor de l'alliberament de Ruiz, Sandra Barrilaro, ha defès que les acusacions contra l'espanyola són "fàcilment desmuntables" ja que en tots els projectes de cooperació finançats per països europeus, entre ells Espanya, "cal justificar fins a l'últim cèntim".

   En la seua opinió, amb aquesta acció "Israel va a per la cooperació internacional" ja que és "un testimoni incòmode" de la vulneració diàriament dels drets dels palestins per als quals aquestes organitzacions són a més un "suport tant emocional com en el seu moment a dia".

colaboracio