Junqueras i Romeva demanen la recusació del jutge Marchena

Persona amb el llaç groc i xapa amb la cara de Junqueras
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 20/11/2018 13:12:42CET

Al·leguen que el whatsapp de Cosidó evidencia la manca d'imparcialitat del magistrat

BARCELONA, 20 Nov. (EUROPA PRESS) -

El líder d'ERC i exvicepresident del Govern català, Oriol Junqueras, i l'exconseller Raül Romeva han presentat aquest dimarts davant el Tribunal Suprem un escrit que demana la recusació del president de la Sala Penal, Manuel Marchena, en el judici sobre el procés sobiranista.

Recollit per Europa Press, en l'escrit s'al·lega que el "whatsapp de la vergonya" que va transcendir aquest dilluns del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, evidencia el control polític que el PP i el PSOE exerceixen sobre el jutge i el mateix tribunal.

Segons l'advocat de Junqueras i Romeva, el whatsapp de Cosidó atribueix a Marchena "característiques personals vinculades a una determinada orientació política que fan dubtar de la imparcialitat per a la participació" en el judici del procés sobiranista.

El recurs es refereix al missatge que Cosidó va enviar aquest dissabte a la nit als seus senadors en què explicava que el PP aconseguiria nou vocals més el president en el Consell, davant dels 11 del PSOE, i "a més controlant la Sala Segona des de darrere".

"CONTRA LA SEPARACIÓ DE PODERS"

El lletrat que signa l'escrit de Junqueras i Romeva, Andreu Van den Eynde, al·lega que el procés de selecció de membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha desvelat "les espúries finalitats de l'elecció de vocals i presidència" d'aquest òrgan judicial.

Afegeix que la mateixa renúncia final de Marchena a presidir el CGPJ dona "veracitat al pacte previ contra la separació de poders" del PP i el PSOE per controlar els òrgans judicials i afectar negativament Junqueras i Romeva.

El recurs esgrimeix que a Espanya existeix un sistema d'elecció de la cúpula judicial "criticat internacionalment per la seua permeabilitat a les decisions polítiques" i conclou que en el cas de Marchena ha quedat al descobert.

INFORME GRECO

També cita un informe Greco del Consell d'Europa segons el qual la manera de selecció dels membres del CGPJ dona "motius de preocupació atesa la seua susceptibilitat a la politització", la qual cosa pot generar biaixos en els magistrats dels alts tribunals d'Espanya.

Així, l'escrit de recusació de Junqueras i Romeva conclou que existeixen motius per pensar que hi ha una politització general de la Justícia a Espanya i, alhora, una "politització concreta" en el plet sobre el procés sobiranista.

"CRIMINALITZACIÓ"

Van den Eynde afirma que tota la polèmica amb la cúpula del poder judicial a Espanya evidencia que "l'estratègia de criminalització dels processats -sobiranistes-- segueix directrius polítiques que es vinculen amb la defensa a ultrança del principi de la unitat territorial".

Segons el lletrat, aquesta criminalització ha suposat una "clara indefensió" de Junqueras i Romeva que ha derivat, al seu parer, en el seu empresonament, suspensió de funcions i el manteniment d'unes imputacions desproporcionades.

"Ara el magistrat recusat ha d'analitzar si està en condicions de jutjar sense prejudici personal aquests processats i sense interès en el plet", conclou.

Contador
colaboracio