Junqueras i Romeva demanen al Suprem la llibertat perquè ja no poden incidir en el nou Govern de Catalunya

Junqueras arriba a l'Audiència Nacional per declarar per rebel·lió
Europa Press - Archivo
Publicado 16/7/2018 18:03:39CET

BARCELONA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

El president d'ERC i exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras i el diputat d'ERC al Parlament i exconseller Raül Romeva han demanat a la Sala Penal del Tribunal Suprem la seua posada en llibertat provisional perquè ja no formen part del Govern i no hi poden incidir, amb la qual cosa no hi ha risc de reiteració delictiva.

En l'escrit de l'advocat Andreu Van den Eynde, recollit per Europa Press, es ressalta que Junqueras porta 257 dies a la presó provisional i Romeva 115 dies, i se sol·liciten unes mesures menys oneroses per a ells com les compareixences diàries, el control policial, els dispositius de rastreig telemàtic o la presó domiciliària, entre d'altres.

Van den Eynde asegura que els dos exmandataris ja no formen part del Govern i que "aquest està actualment desenvolupant la seua activitat amb normalitat".

"La soltesa dels meus clients no pot incidir en absolut en actuacions de govern que pogueren remotament assimilar-se als il·lícits pels quals s'ha processat. No hi ha risc de reiteració delictiva rellevant", al·lega.

En el plànol personal, ressalta que la reclusió afecta sobretot les seues esposes i fills menors d'edat, i recorda "la necessitat de fer esforços per evitar afectar aquesta relació paterno-filial en la mesura del possible donada la situació de presó".

També al·lega que el dret de defensa es veuria facilitat si estigueren en llibertat per poder preparar una causa complexa, a més de que així s'evitaria l'estigmatització dels processaments que, si es manté la seua presó provisional, hauran d'acudir cada dia a la vista des de presó.

"Aquesta situació no només afectaria la seua consideració pública nacional i internacional, sinó directament la seua presumpció d'innocència, a més de suposar un immerescut calvari de trasllats.

No és el mateix acudir a un Judici Oral de poques sessions i en situació de llibertat, que a múltiples sessions estant cada dia a la presó", argumenten.

Per sustentar la seua petició de mesures menys restrictives citen l'article 9 del Pacte de Drets Polítics i Civils, la regla 6 de les Regles de Tòquio, i la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans 'Ladent contra Polònia' de 2003.

colaboracio