Publicado 18/06/2021 17:50CET

La Justícia obliga AstraZeneca a entregar a la UE menys dosi de les quals reclamava Brussel·les

15 June 2021, Taiwan, New Taipei City: A health worker prepares a dose of AstraZeneca COVID-19 vaccine during nationwide vaccination programmes. Photo: Daniel Ceng Shou-Yi/ZUMA Wire/dpa
Daniel Ceng Shou-Yi/ZUMA Wire/dp / DPA

    BRUSSEL·LES, 18 juny (EUROPA PRESS) -

   Un tribunal de primera instància de Bèlgica ha ordenat aquest divendres a la companyia farmacèutica AstraZeneca a entregar als països de la Unió Europea un total de 80 milions de dosis de la seua vacuna contra la COVID-19 fins a setembre, una xifra molt inferior a la quantitat que reclamava Brussel·les quan va denunciar el laboratori.

   La Comissió Europea demanava, també en nom dels Vint-i-set, que es condemnara a la firma anglosueca a entregar 120 milions de dosis abans que acabara juny i altres 180 milions d'unitats en els tres mesos següents, per a arribar als 300 milions de dosis acordades.

   No obstant açò, la fallada del tribunal belga ha obligat finalment a AstraZeneca a entregar als Estats membres 50 milions per damunt dels 30 milions que havia repartit a la fi de març, la qual cosa eleva la xifra a un total de 80 milions. També estableix una multa de 10 euros per cada dosi no entregada per davall dels 50 milions de dosis dictats.

   Les dos parts han acollit la sentència del tribunal de primera instància belga com una victòria. La farmacèutica ha celebrat que la fallada no li obligue a repartir els 300 milions d'unitats acordades abans que acabe setembre i assegura que, com ja ha distribuït 70 milions, podrà superar el llindar establit pels jutges en les pròximes setmanes.

   Per la seua banda, l'Executiu comunitari ha destacat que la sentència reconeix que el laboratori anglosuec ha violat el contracte de compra i fins i tot parla d'incompliment "intencionat" i de "negligència greu". També subratlla que la Justícia obliga AstraZeneca a utilitzar la planta de producció d'Oxford (el Regne Unit) per a proveir de vacunes als socis del bloc.

colaboracio