El jutge Calama obri diligències i demana informe a Fiscalia sobre els homenatges a etarres a Hernani i Oñate

Publicado 31/7/2019 18:48:15CET

MADRID, 31 Jul. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha obert diligències i ha sol·licitat informe a la Fiscalia en relació amb les denúncies interposades per l'Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) contra els actes de rebuda i homenatge a expressos d'ETA celebrats dissabte passat i diumenge en les localitats basques d'Hernani i Oñate (Guipúscoa). Els actes del cap de setmana també van ser denunciats per la Delegació del Govern al País Basc i Covite.

En les actuacions d'obertura de les investigacions, als quals ha tingut accés Europa Press, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 comunica la incoació al Ministeri Fiscal, al que dona trasllat de les
actuacions "a fi que prenga coneixement i informe si és el cas acceptar la competència i, si escau, diligències a practicar".

Dissabte passat la localitat guipuscoana d'Hernani va celebrar un homenatge a l'ex-número dos d'ETA José Javier Zabaleta Elosegi, àlies 'Balde', que va abandonar la presó de Zuera després de complir 29 anys de condemna. El mateix va ocórrer el diumenge, a Oñate amb Xabier Ugarte, condemnat per segrestar Ortega Lara, després de quedar lliure després de 22 anys a la presó.

Segons van confirmar fonts de l'Executiu a Europa Press, aquests actes són "inadmissibles", doncs la rebuda dels presos etarres per part de les seues famílies no pot convertir-se en cap cas en homenatges públics en el qual es fa un reconeixement del pres i es legitimen els seus crims. Per açò, van poder els fets en coneixement del Ministeri Públic, que no ha actuat fins al moment perquè, atés que l'AVT hi havia també denunciat, l'assumpte es trobava ja judicialitzat.

En la mateixa línia s'han manifestat les associacions de víctimes, que han denunciat en l'Audiència Nacional sengles homenatges, en considerar que s'han incorregut en delictes d'enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes del terrorisme.

Per la seua banda, Covite ha demanat a l'Audiència Nacional que "indague sobre la responsabilitat dels ajuntaments d'Hernani i d'Oñate, governats tots dos per EH Bildu, en la cessió dels espais públics per a les celebracions dels homenatges".

Contador
colaboracio