Publicado 29/07/2021 16:33CET

El jutge processa Fernández Díaz i la seua cúpula policial per 'Kitchen' i deixa fora Cospedal i el seu marit

Archivo - Arxiu- L'exministre d'Interior i membre del PP, Jorge Fernández Díaz
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

   MADRID, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

   El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha tancat la investigació sobre l'espionatge parapolicial a l'ex tresorer del PP Luis Bárcenas que s'hauria desenvolupat entre 2013 i 2015, proposant jutjar per açò a l'ex ministre d'Interior Jorge Fernández Díaz i a la seua cúpula policial, tot i que ha exclòs l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal i al seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro.

   El magistrat ha decidit acabar així la instrucció sobre l'operatiu que, presumptament, es va muntar i va desenvolupar en eixos anys des del Ministeri d'Interior, amb recursos policials i fons reservats, per a espiar Bárcenas i el seu entorn amb el propòsit de robar-los la documentació comprometedora que pogueren tindre del PP i els seus dirigents i evitar així que arribara a la Justícia.

   García-Castellón ha proposat jutjar un total d'onze persones, començant per Fernández Díaz i el seu exsecretari d'Estat Francisco Martínez, i continuant amb l'ex responsable de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) Eugenio Pino, els comissaris José Manuel Villarejo, José Luis Olivera, Marcelino Martín Blas, Enrique García Castaño i Andrés Gómez Gordo, per a acabar amb els policies Bonifacio Díez i José Ángel Fuentes Gago, i l'ex xofer dels Bárcenas Sergio Ríos.

   En canvi, el magistrat no ha vist indicis suficients per a acordar el procediment abreujat respecte als altres imputats durant la fase d'instrucció. Així, tanca aquesta causa respecte a Cospedal, López del Hierro i José Luis Ortiz, excap de Gabinet d'ella.

   "A diferència dels responsables executius del Ministeri d'Interior, (...) respecte dels quals existeix una sòlida base indiciaria, resulta cridanera la debilitat de les raons que justifiquen la incriminació" d'ells tres, ha explicat el jutge en un acte emès aquest mateix dijous.

   Així, sosté que la imputació a Cospedal i López del Hierro d'una participació intel·lectual no deixa de ser "resultat d'una inferència voluntarista sense fonament en cap indici, ja que no hi ha reflex d'açò en les actuacions".

   UNA TRAMA RESTRINGIDA Al MINISTERI D'INTERIOR

   Quant als onze imputats per als quals el procés continua, García-Castellón entén que els fets són constitutius dels delictes de descobriment i revelació de secrets, prevaricació, omissió del deure perseguir els delictes, suborn, tràfic d'influència i malversació.

   El jutge limita l''Operació Kitchen' al Ministeri d'Interior, i descarta l'existència d'una trama política aliena al departament que dirigia aleshores Fernández Díaz.

RAJOY

   En concret, el magistrat al·ludeix als supòsits sms que Villarejo va assegurar que s'havia intercanviat amb l'aleshores president del Govern, Mariano Rajoy, perquè, segons la versió del comissari jubilat, Rajoy volia estar ben informat sobre la 'Kitchen'.

   Referent a açò, García-Castellón indica que "cap diligència que s'ha practicat fins al moment permet sostindre que el senyor Villarejo tinguera comunicació directa amb cap president o primer ministre".

   Segons el relat judicial, Fernández Díaz, amb abús de les seues funcions i coneixement del seu ilicitud, va instar Martínez al fet que engegara una missió encaminada a obtindre la informació que poguera tindre Bárcenas per a evitar que acabara en mans dels investigadors de 'Gürtel'.

colaboracio