Jutges i fiscals exigeixen a Carmen Calvo respecte i que no pressione al poder judicial amb els presos independentistes

Publicado 24/9/2018 18:47:35CET

Demanen "prudència" a l'hora de comentar un assumpte en procés perquè pareix una "intromissió" del Govern en les decisions judicials

MADRID, 24 Sep. (EUROPA PRESS) -

Les associacions de jutges i fiscals han rebutjat aquest dilluns les declaracions que ha fet la vicepresidenta del Govern d'Espanya, Carmen Calvo, en una entrevista sobre els líders independentistes del 'procés' i han cridat a respectar la separació de poders i la independència judicial.

En una entrevista a 'La Vanguardia' publicada aquest diumenge, la ministra d'Igualtat va afirmar que si es retarda "molt" el juí contra els polítics independentistes no seria lògic "allargar massa" la situació de presó preventiva, en la qual es troben algun d'ells.

Davant açò, algunes de les associacions judicials i fiscals han assenyalat a Europa Press que aquest tipus d'opinions per part d'un membre de l'Executiu és "irresponsable" perquè suposa una ingerència en el Poder Judicial. Així mateix, recorden que el temps de la presó preventiva està contemplat i regulat en la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) i que competeix a les acusacions fer les peticions oportunes i al jutge instructor o tribunal a prendre la decisió.

Encara que aquesta és una apreciació comuna en quasi totes les associacions, des de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD), el seu portaveu, Ignacio González, ha rebutjat que les paraules de la 'número dos' del Govern supose una ingerència en les decisions judicials. "És una declaració política que no crec que que interferisca en gens, ni crec que que supose una pressió", ha dit.

PRESSIÓ ALS JUTGES

Per contra, el president de l'Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV), Raimundo Prado, considera que "és d'una irresponsabilitat absoluta i dóna la sensació que la finalitat és pressionar els jutges incomplint totes les regles de l'Estat de Dret". "Pareix que els jutges tenen la culpa del que està passant a Catalunya", ha destacat.

En la mateixa línia s'ha manifestat Manuel Almenar, de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), qui ha instat qualsevol responsable polític a ser "extremadament respectuós" amb la "separació de poders i la independència judicial", que, segons ha recordat, és un principi bàsic de l'Estat de Dret. "De la mateixa manera que els jutges procurem ser escrupolosos amb la sobirania del Poder Executiu i del Legislatiu per a adoptar les decisions que constitucionalment els corresponen, esperem la mateixa actuació i el mateix respecte per part de l'Executiu", ha afegit.

La portaveu de Fòrum Judicial Independent (FJI), Concepción Rodríguez, ha recordat que ja s'han donat "diverses manifestacions" per part de "diversos membres del Govern" sobre aquest assumpte que encara continua en procés, i per açò considera que són "molt censurables perquè és una intromissió". Ha instat també a respectar la separació de poders.

PAREIX QUE "TOT HO CONTROLA" EL GOVERN I "NO ÉS CERT"

Per al portaveu de l'Associació Professional Independent de Fiscals (APIF), Miguel Pallarés, aquest tipus de manifestacions "poden confondre un poc l'opinió pública" perquè pot donar entendre que "hi ha algun tipus de relació entre el Poder Executiu i el Poder Judicial" i que es puga dir que "tot ho controla" el Govern. "No és cert", ha afegit, al mateix temps que ha demanat "prudència" i respectar cadascun dels Poders de l'Estat.

Finalment, la presidenta de l'Associació de Fiscals (AF) --la majoritària-- ha emfatitzat que "els polítics han de fer política i han de deixar treballar els fiscals i els jutges en el que tenen entre mans". "No és seriós" perquè són unes "afirmacions que estan en l'àmbit de la política però que, per descomptat, jurídicament no", ha conclòs.

Contador
colaboracio